Gå til våre mobile nettsider
Bokklubben Bøker Tusen strålende soler - Khaled Hosseini - Innbundet (9788252566130)
Tusen strålende soler - Khaled Hosseini Elisabet W. Middelthon
Del med andre
Utgitt:
Forlag:
Schibsted forlagene
Innb:
Innbundet
Språk:
Norsk
Sider:
428
Format:
20 x 14 cm
Nr:
5005868
ISBN:
9788252566130
Utgave:
1. utg.
Orig.tittel:
A thousand splendid suns
Genre:

Tusen strålende soler

av ;

Elisabet W. Middelthon

(Oversetter)
Ordet hamshira, medsøster, har brent seg inn i Shabana Rehmans bevissthet. Så er da også Tusen strålende soler dedikert til Afghanistans kvinner.
Innbundet Leveringstid: Ikke i salg
Veil pris: 339,-Bokklubbpris: 49 ,- (portofritt tilsendt)
Du sparer: 290,-
Du får 2 bonuskroner
6
Presentert av Shabana Rehman, skribent i Aftenposten

Khaled Hosseini er en nådeløs skildrer av skjønnhet og ondskap. Historiene hans har så mange lag av poesi, virkelighet og grusomhet at man blir sugd inn uten å rekke å forsvare seg mot de følelsene som vekkes i hjerte og sinn av å lese dette stoffet. Like sterkt som man ønsker at livene til de skjebner man leser om skal ende godt, like sterkt blir man truffet av lidelsene de samme kvinner og menn må holde ut. Utholdenhet er det forfatteren mestrer å berette om. Utholdenhet i krig, i sult, i hverdag - og i drømmer.

Født utenfor ekteskap
Romanen åpner med en alenemor og hennes pikebarn i 1960-tallets Afghanistan. Jentungen er harami, bastard, et barn født utenfor ekteskap. Barnet Mariam drømmer om å bli gjenforent med sin far. Hun rømmer for å besøke faren, hun er jo hans lille prinsesse, han skal vise henne verden, ta vare på henne. Hun trenger ikke den negative moren, som ikke gjør noe annet enn å rakke ned på henne og forberede henne på at livet hennes alltid vil være verdiløst og det er best ikke å ta noen gleder på forskudd.

En ny, strålende leseopplevelse
Aftenposten

Kone nummer to
Men morens spådommer slår til, og Mariams liv fra barndom til voksen fortelles med vidunderlige og såre detaljer. Afghanistans historie og landskap vokser frem når vi gjennom tre tiår følger Mariams liv, hennes ekteskap, hennes kjøkken og sist, men ikke minst, tilkomsten av en ny jentunge, som blir Mariams ektemanns andre kone. Skildringene av fiendskapet, og til slutt vennskapet, mellom disse to kvinnene overlatt fullstendig i mennenes nåde, er sterkt.

Som uvitende og umyndiggjorte kvinner stiller de allikevel spørsmål, selv om de må holde ut og tåle de politiske restriksjonene som rammer kvinnene stadig hardere - inntil fornedrelsen og undertrykkelsen blir total med Taliban. Og det er rørende å lese om mennesker som til tross for alle låste dører allikevel finner en nøkkel, om ikke annet så i håpet om å finne frihet, eller dø.

En sikker vinner
Dagbladet

Nådeløst og vakkert
Khaled Hosseini har en helt spesiell poetisk måte å skrive på. Vi blir forført inn i de trangeste smug, til de vakreste bosteder, de nydeligste hager og får smake på de mest fantastiske hjemmelagde afghanske matretter, for så å bli truffet av en brutal virkelighet. En menneskelig virkelighet. Vennskapet mellom Mariam og Laila, en ny generasjon med harami som blir født, kjærlighet mellom mennesker i en tid da det ikke er kjærlighet, men overlevelse, som bestemmer hvem du skal dele seng med - det er det vi møter.

Selv om boka er dedisert til Afghanistans kvinner, møter vi allikevel mange forskjellige menn. Faren, elskeren, mullaen, ektemannen, helten og bøddelen. Det er skildringen av disse menn som også betaler en pris i et system som verken tillater menn eller kvinner å elske, bli elsket eller leve ut sitt fulle potensial uten å blø for det.

Mannen har mange roller rundt livet til disse to kvinnene. Selv om aldersforskjellen er som mellom mor og datter, er Mariam og Laila begge unge og svært forskjellige. Begge har blitt påtvunget den samme mannen, mannen de deler. Rasheed ble deres redning i en situasjon der de begge falt utenfor systemet. Rasheed ga dem sitt navn, sin  beskyttelse. Mot at de ble hans underordnede. Han, som er gammel nok til å være far til den eldste kona og bestefar til den yngste, blir kvinnenes viktigste holdepunkt og den eneste kontakten med livet utenfor hjemmet. Romanen er ikke en orientalistisk offerhistorie, den overrasker og skaper respekt for de mennesker som holder ut, lever og overlever, men også de som dør i denne kulturelle og politiske undertrykkelsen.

Når kvinnen er fritt vilt
Det mest hjerteskjærende er å lese de kapitler der kvinnene ikke har noe annet å gjøre enn å bli venn med sin bøddel og håpe på minst mulig smerte, mens de vasker sitt hår, tilbereder sin mat og hører på radioen, om en ny krig, en ny erklæring og en politisk løsning som gjør situasjonen verre og verre for kvinner og menn. Det er sterkt å lese om voksne kvinner som på grunn av sitt kjønn er fritt vilt fordi de ikke kan gjøre rede for sine valg, enten det måtte gjelde klesdrakt eller bevegelser.

Fattigdom, kreativitet, krig og overlevelse. Det er dét Khaled Hosseini viser oss. I et Afghanistan vi kjenner, og et Afghanistan vi aldri visste om.

Sett av tid til denne brutale, poetiske skildringen. Les historien om hamshirene og mennene rundt dem. Deres lykke, sorg, tradisjoner, deres matretter, landskapet og politikken rundt dem. Og livet vi ikke vil unne våre verste fiender engang. Les om de tusen strålende soler, og la solstrålene berøre deg.

Khaled Hosseini er en nådeløs skildrer av skjønnhet og ondskap
Shabana Rehman
Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Nesten tjue år senere rammer tragedien femten år gamle Laila, som også blir en del av Mariams ulykkelige familie. Med tiden utvikler de et vennskap som blir like sterkt som mellom mor og datter. Taliban tar over styret i Afghanistan, og kvinnene blir utsatt for større prøvelser enn de noen gang har kunnet forestille seg, men det viser seg at kjærligheten gir uventet styrke.
Flere av Khaled Hosseini:
Og fjellene ga gjenlyd
Khaled Hosseini
Bokklubbpris: 149,00
And the mountains echoed
Khaled Hosseini
Bokklubbpris: 99,00
A Thousand Splendid Suns
Khaled Hosseini
Bokklubbpris: 98,00
Finn mer:
Andre utgaver: Tusen strålende soler
Forfatter: Khaled Hosseini
Omhandlet sted: Afghanistan
Genre: Romaner

gaverutstyr