Meny
 

Den nikomakiske etikk

Den nikomakiske etikk er et høydepunkt i antikkens praktiske moralfilosofi. Her drøftes allmennmenneskelige dyder som vennskap, nytelse og rettferdighet. I Bokklubbens Kulturbibliotek foreligger denne søylen i europeisk filosofihistorie for aller første gang i fullstendig norsk oversettelse. Les mer
Vår pris
277,-
Spar
27,-

Veil. pris: 304,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 277,-
Spar: 27,-

Veil. pris: 304,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Aristoteles' moralfilosofi finner sin mest konsentrerte form i det berømte uttrykket "den gylne middelvei". For Aristoteles er ikke moral et spørsmål om sure plikter og dårlig samvittighet - den er et fornuftig middel til å virkeliggjøre menneskets innerste vesen. Han definerer dyden som det moralsk rette, det som betegner mennesket "på sitt beste" - og sier at dyden er et midtpunkt mellom to forkastelige ytterligheter. Motet er for eksempel en dyd som befinner seg midt i mellom ytterlighetene feighet (for lite) og dumdristighet (for mye). Og gavmildhet befinner seg i balansen mellom gjerrighet og sløseri.

Hele Den nikomakiske etikk kan leses som et omfattende forsøk på å oppnå lykken og det gode liv. Det er lett å kjenne seg igjen når Aristoteles drøfter vennskapets betydning for oss mennesker. Men interessant er det også å legge merke til hvordan forestillingene om det gode menneske ofte har et fremmedartet og sterkt aristokratisk preg. Gamle engelske begreper som common sense og the gentleman kan da også føres direkte tilbake til påvirkningen fra Aristoteles. Den mye omtalte dyden generøsitet kjennetegner først og fremst den frie aristokrat, en "liberaler" som kan leve i frihet slik han selv måtte ønske. Flere av diskusjonene i Den nikomakiske etikk utgjør derfor en uvurderlig kilde til forståelse av den tradisjonelle aristokratiske etikk og æreskodeks.

"Dyden har å gjøre med følelser og med handlinger. Både for mye og for lite er galt, mens mellomtingen roses og utgjør det rette. Dyden er altså en slags middelvei, siden den er rettet mot mellomtingen (...) Der hvor det finnes en overdrivelse og en mangel, finnes det også en middelvei."
Aristoteles i Den nikomakiske etikk

"Aristoteles har ikke vært så heftig diskutert på mange generasjoner som han er det i dag. Det gjelder alle deler av hans filosofi, men kanskje særlig den 'praktiske' delen som han selv også kaller 'den som dreier seg om menneskenes verden' (...) Oversetteren Øyvind Rabbås har utført en bragd som endelig skriver Norges navn inn blant de siviliserte nasjoner."
Professor Trond Berg Eriksen i det innledende essayet til Den nikomakiske etikk

Oversatt av Øyvind Rabbås og Anfinn Stigen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Bokklubben dagens bøker
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252537314
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Ethica Nicomachea
Nr: 4298969
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Aristoteles (384-322 f.Kr) var utvilsomt oldtidens mest allsidige filosof og vitenskapsmann, og ved siden av Platon er han den greske filosof som sterkest har påvirket ettertiden.

Aristoteles var i mange år Platons elev, senere gjorde han et stort sprang og ble privatlæreren til Aleksander den store. På høyden av karrieren dannet han sin egen filosofiske skole i Athen, men måtte flykte fra Athen av politiske grunner, og døde i landflyktighet.
Aristoteles er tillagt en rekke skrifter innenfor metafysikk, politikk, etikk, logikk, diktekunst, psykologi og fysikk. Mange av dem er i dag gått tapt. Ikke minst innenfor naturvitenskapene la Aristoteles et viktig grunnlag for senere tiders forskning, og det er vanlig å regne Aristoteles som grunnlegger av biologien.
Men Den nikomakiske etikk (tilegnet sønnen Nikomachos) er boka man ikke kommer utenom hvis man vil forstå de klassiske idealer i den greske filosofien.