Meny
 

Kongens kvinner

Mektige kong Christian IV har mange jern i ilden. Nygift med Kirsten Munk, og med vyer om å gjøre Danmark-Norge enda mektigere, bekjemper han fiender på mange hold. Han er ikke klar over at de to han kanskje frykter mest, en mor og datter nordfra, følger ham i skjul.
Romanen bygger på den historiske Christian IV (1577-1648). Han ble kronet til konge i 1596 og var gift to ganger, med dronning Anna Kathrine og med Kirsten Munk. Til sammen hadde han 24 barn som er kjent, med fem kvinner. Denne romanen handler om to oppdiktede, moren Aona og datteren Erla. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
243,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 243,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Hovedpersonen i Kongens kvinner, Christian IV, var en av Europas rikeste og mektigste fyrster på 1600-tallet. Som en onkel Skrue går han stadig ned i slottets skattkammer for å ta rikdommene i øyesyn. Han fører en knallhard politikk for å sikre riket sitt inntekter, blant annet må Norge selge varer billig til Danmark, og kjøpe dyrt tilbake. Men han var også den av de danske kongene som var mest opptatt av Norge og hadde et nært og godt forhold til landet, sier forfatter Erling Pedersen.

- Den historiske tiden i romanen er perioden mellom 1616 og 1627, og det betyr at vi får med oss starten på 30-årskrigen, som Christian IV kaster seg inn i, eller lar seg narre, forteller forfatteren i et intervju.  - En involvering som skulle vise seg å bli tragisk for den mektige majesteten.

Kongens mange kvinner
Pedersen gir et levende bilde av de historiske hendelsene rundt Christian IV. Kongen kurtiserer iherdig ungjenta Kirsten Munk, som han finner uimotståelig, og får henne, mer eller mindre frivillig, til å gifte seg med ham. Og mens han inngår nytt ekteskap og bekjemper fiender på alle fronter, er det to kvinner som følger ham på avstand, uten av han vet det.

- Kvinnene i romanen er oppdiktet, men jeg lever etter mottoet om at dette kunne ha hendt. Få kvinner er skildret gjennom historien. Christian IV hadde to dusin barn med mange kvinner. Han tok for seg, forklarer forfatteren.

Et uønsket barn
Kongens ukjente datter Erle har på ingen måte skrevet seg selv ut av historien. Hun ble til i et stormfullt og skjebnesvangert møte mellom kongen og hennes mor, og bærer kongens medaljong med seg hvor enn hun ferdes, det ubestridelige beviset for hennes herkomst. Gjenforent med moren legger hun ut på en reise, drevet av mot og nysgjerrighet, ønsket om tilhørighet - og en porsjon hevnlyst. Mens moren forsøker å finne fotfeste i København, legger Erle ut til sjøs, forkledd som gutt - den historiske sjøreisen som resulterte i Danmark-Norges første handelskoloni. Ferden fører den begavede fattigjenta helt inn på Frederiksborg slott. Vil faren kjenne henne igjen når han ser henne? Og anerkjenne henne?

Skjebnens luner
Det er ingen askepott-historie Erling Pedersen har forfattet. Han fører oss inn i maktens innerste sirkler og ut i rikets fattigsligste ytterkanter, og det er mye som står på spill for hovedpersonene, enten de er fattige eller rike. De fargerike personlighetene og skjebnetrådene fanger fra første til siste side, det er bare å finne seg en god leseplass og legge ut på den herlige historiske reisen.

Frederiksborg slott. Foto: iStockphoto

Fakta

Om forfatteren

Erling Pedersen (f. 1947) debuterte i 1972 med novellesamlingen Rottenes konge, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Siden har han skrevet en rekke bøker for voksne og ungdom. Pedersen er også en av våre fremste dramatikere. Den store slektssyklusen i fire bind, som starter med Din plass på jorda (1981) og fortsetter med Solregn over Skrede (1991), Smaken av jern (1998) og Brødre (2001), rager i forfatterskapet. Trilogien som begynner med Kongens merke (2006), fra kong Christian 4.s tid - ble en kritikersuksess.

Medlemsblad