Pan

; Nils Johnson (Oppleser)

Få forfattere skildrer menneskelige stemninger som Knut Hamsun. Og Pan er et virkelig høydepunkt. Her finner vi naturskildringer uten sidestykke. Her formidles en intens glede over å ferdes i og leve av naturen. Løyntnant Glahn bor alene med hunden Æsop i en liten hytte. Han lever av jakt og fiske, et enkelt, lykkelig liv, men i møtet med mennesker kommer han til kort. Les mer
Vår pris: 169,-

(Lyd-CD)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Om boka

En Pan
Den spesielle nordlandsnaturen med hav, skog og fjell er Glahns rike. Som den greske skogsguden Pan ferdes han alene. Naturen skaffer ham det lille han trenger for å leve og er en kilde til intens lykke. Og nordlandssommerens lyse netter setter sitt preg på jegeren.

Sirilund
Handelsstedet Sirilund er et knutepunkt i den lille bygda i Nordland. Det danner et lite sentrum både i dagliglivet og i selskapelige sammenkomster. Sirilund styres med hard hånd av kjøpmann Mack og hans egenrådige datter Edvarda. Mack er en gammeldags nordnorsk nessekonge, en velstående handelsmann, skipsreder og perfekt vert for sine forbindelser. Datteren Edvarda er vant til selskapeligheter og kjenner det sosiale spillet. Så kaster hun sine øyne på Pan.

En mann og en kvinne
Han synes ikke særlig om henne til å begynne med. Men hun blir mer intens, besøker ham nesten hver dag, sier hun er glad i ham. Edvarda bringer snart en ny dimensjon til livet hans, naturen blir enda vakrere, nettene enda lysere. Møtet med den unge kvinnen gjør etter hvert dypt inntrykk på den svermeriske Glahn.

Men med Edvarda kommer det også en ny rastløshet inn i livet hans. Noe av roen og gleden forsvinner, og erstattes med noe nytt - sjalusi. Det er bare alt for tydelig at han ikke hører hjemme i sosiale sammenkomster med hennes venner. Dette skaper en avgrunn mellom dem og skal komme til å få store konsekvenser.

Et mesterstykke
Det er nettopp spillet med stemninger som gjør Pan til et mesterverk. I et vakkert og poetisk språk skildrer Hamsun et menneske som veksler mellom intens lykke, rastløshet, uro og desperasjon. Og selvfølgelig er oppleseren fra Nordnorge! Nils Johnson klarer det kunststykket å formidle romanens unike stemning, godt hjulpet av Jan Garbareks musikk.


HØR UTDRAG FRA LYDBOKEN

Knut Hamsun
Lydbok Pan
Lest av Nils Johnsen, musikk "Pan" av Jan Garbarek
4 CD, spilletid 5, 02 t.

Fakta