Meny
 

Eichmann i Jerusalem

en rapport om ondskapens banalitet

Adolf Eichmann administrerte Nazi-Tysklands deportering av jøder til utryddelsesleirene, og sto i 1961 tiltalt for "forbrytelser mot det jødiske folk og mot menneskeheten". Filosofen og statsviteren Hannah Arendt, som selv hadde sittet i Gestapos fengsel, dekket rettssaken i Jerusalem som reporter for magasinet The New Yorker.

Les mer
Vår pris
339,-
Spar
48,-

Veil. pris: 387,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 339,-
Spar: 48,-

Veil. pris: 387,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Det vår fornuft ikke kan fatte, hevdet hun, var at denne 55-årige, skallete, tynne, lutende og pregløse noksagt av en forhenværende SS-Obersturmbannführer, der han satt i glassburet i Jerusalem i 1961, kunne ha forvoldt så mye lidelse fra sitt skrivebord. Hannah Arendts bok reiser de ufravikelige og ubehagelige spørsmål om ondskapens vesen i vår tid:

Er så mye lidelse bare mulig fordi offeret umenneskeliggjøres som "undermennesker" av altomfattende ideologier? Er slike forbrytelser bare mulig fordi de kan dirigeres av skrivebordsmordere langt fra ofrenes skrik og nedverdigelser? Er slike massive folkemord bare tenkelig i et byråkrati som pulveriserer det personlige ansvar? I dagens Europa er Adolf Eichmann en uhyggelig påminnelse om hvilke grusomheter et lydig menneske kan få seg til å begå, når ønsket om å tekkes sine overordnede overskygger alt.

"Det er min dype overbevisning at ondskapen aldri er "radikal", at ondskap bare er ekstremt, og at ondskapen verken besitter dybde eller en demonisk dimensjon. Der ligger dens "banalitet". Bare det gode har dybde og kan bli radikalt."
HANNAH ARENDT i et brev til Gershom Scholem, 1963

"I Hannah Arendts person møtte jeg en hel epoke i europeisk politisk kultur. Hun er en personlighet som har fulgt meg siden, og som ingen kan unngå som ønsker å forstå 'vår tids byrde', de totalitære diktaturer."
Professor BERNT HAGTVET har skrevet det innledende essayet til
Eichmann i Jerusalem. En rapport om ondskapens banalitet.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Bokklubben dagens bøker
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 340
ISBN: 9788252537369
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Eichmann in Jerusalem : a report on the banality of evil
Nr: 4299035
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger