Meny
Himmelstormeren - Cecilie Enger

Himmelstormeren

«Enger klarer å skape et både nyansert og helhetlig bilde av Ellisif Wessel.»

, VG Terningkast 5
Bli kjent med en av norgeshistoriens fremtredende kvinneskikkelser i Himmelstormeren, Cecilie Engers mesterstykke av en roman. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Kritikerroste Cecilie Enger, vinner av Bokhandlerprisen for Mors gaver i 2013, har skrevet et sterkt og interessant portrett av Ellisif Wessel, Norges mest kjente doktorfrue.

 

Himmelstormeren gir oss et fascinerende portrett av en kompromissløs kvinne som fortjener å bli husket. Line Baugstø, Dagens Næringsliv

I år er det 150 år siden den fremtredende pioneren og foregangskvinnen i arbeiderbevegelsen ble født. Hun var forut for sin tid og ble et ikon i en tid da klassekamp og kvinnekamp var samme sak. Sterk og uredd ga overklassejenta de svakeste i samfunnet sin stemme. Hun ble en glødende forkjemper for arbeidernes sak og var aktiv i fagforeningen Nordens Klippe.

Å våge å velge selv
Hun kunne ha valgt et liv i velstand, legedatteren fra Østlandet som vokste opp i et privilegert og beskyttende hjem. Da hun flyttet hjemmefra som 16-åring for å studere, forelsket hun seg i fetteren sin, Andreas Wessel, som også var student. Familien var ikke begeistret på grunn av det nære slektskapet, men livlige og impulsive Ellisif trosset dem og giftet seg med sin Andreas.

Andreas er nyutnevnt distriktslege i Sør-Varanger. Ellisif er nitten år, og nå reiser hun til Kirkenes og starter på livet som skal gjøre henne historisk. Med i flyttelasset på veien nordover har Ellisif et topp moderne Hasselblad fotografiapparat hun fikk i bryllupsgave, og drømmen om en stor ungeflokk.

Livets uventede slag
Det unge paret tar ivrig fatt på sitt nye liv og gjerning. Ellisif følger mannen på legebesøkene i distriktet og får med egne øyne se hvor elendig de fattige har det. Urettferdigheten i samfunnet går hardt inn på henne. Innimellom reisene holder de hus i doktorboligen i Vadsø og prøver å stifte familie. Hun blir gravid mange ganger, men får bare ett levendefødt barn. Så rammer tragedien igjen - guttungen blir syk og dør før han runder året.

Opprøreren
Ellisif Wessel vier etter hvert all sin tid til å kjempe for de svakeste i samfunnet. Hun ser hvor mye som kunne ha vært gjort annerledes og har mange ideer om hvordan. Det blir til innlegg i avisene og aktiv deltakelse i arbeidet med å endre arbeidernes vilkår. Hun organiserte demonstrasjoner, streiker og opptog, hun huset politiske flyktninger og diskuterte med Tranmæl og Lenin. Fattigdommen dokumenterte hun med fotografiapparatet - praktfulle bilder som man i dag kan se på digitaltmuseum.no.

Hun holdt ut latterliggjøringen, forakten og motstanden - glødende og sterk i troen på sin sak. «Himmelen må stormes», utbasunerte hun gjerne. Ellisif Wessel inspirerte og stod som en klippe i kampen for et mer rettferdig samfunn. Hun kjempet samtidig en personlig kamp mot utstøtelsen, tvilen og sin egen sorg. Historien hennes er sterk og gripende, et bokbekjentskap for livet.

 

En lærerik og rystende leseropplevelse. Anne Cathrine Straume, NRK P2

Enger klarer å skape et både nyansert og helhetlig bilde av Ellisif Wessel. Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Cecilie Engers roman er en varm, klok og fascinerende historie om en sterk og varm kvinne. Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Sylskarp portrettkunst. Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252586244
Nr: 8083223
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Cecilie Enger (f. 1963) er utdannet cand.mag. med fagene historie, norsk og journalistikk, og arbeider som journalist i Dagens Næringsliv. Hun debuterte i 1994 med romanen Nødvendigheten og har foruten Himmelstormeren (2007) blant annet skrevet Brødrene Henriksen (2000) og Kammerpiken (2011). Hun fikk Amalie Skram-prisen i 2008.

Sitt store gjennombrudd fikk hun med romanen Mors gaver i 2013. For den mottok hun Bokhandlerprisen og ble nominert til Kritikerprisen.