Natt uten måne

; Nils Lie (Oversetter)

Den standhaftige norske motstandskampen under andre verdenskrig inspirerte amerikansk litteraturs store forteller, John Steinbeck, til å skrive Natt uten måne. Boka ble i hemmelighet oversatt til flere språk og smuglest under krigen. Den inspirerte og trøstet og styrket moralen blant motstandsfolk i de okkuperte landene, og Steinbeck fikk til og med Haakon VIIs Frihetskors for boka i 1946. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

 Kjøp NÅ - få 45 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Nobelprisvinneren beskriver krigshverdagen på nært hold, der okkupanter og bygdefolk må omgås i det daglige. «Folket liker ikke å være erobret (...) det finner de seg ikke i. Frie menn kan ikke begynne en krig,» skriver Steinbeck, «men er den først begynt, da kan de fortsette å slåss om de lider aldri så mange nederlag. Hordemennesker, tilhengere av en Fører, kan ikke det, og derfor er det alltid hordemenneskene som vinner slagene og de frie menn som vinner krigene.»

Kampen for frihet
Steinbeck skrev romanen Natt uten måne i 1942 som en hyllest til norsk motstandsbevegelse og for å inspirere folk i de okkuperte landene. Den ble skrevet da nazistene var på sitt mektigste, før noen kunne vite utfallet av krigen, og det var livsfarlig bare å eie et eksemplar av boka. I romanen utforsker forfatteren hva invasjonen gjør både med de okkuperte og de høflige, men brutale inntrengerne.

Side om side med fienden
Den lille bygda står plutselig ansikt til ansikt med ondskapen fra den tyske overmakten og svik fra noen av sine egne. Hver og en i bygda må finne sin egen måte å takle de uønskede soldatene på, enten de er kjærlighetssyke beilere eller tyske befalingsmenn med ordrer som må følges. Og bygdefolkene viser stort mot og sunt folkevett, selv når det står om deres eget liv.

Steinbeck er på sitt beste når han avkler menneskenaturen, enten de er okkupanter eller okkuperte, og viser krigens sanne ansikt.

Feiring av demokratiet
«Nobelprisvinner John Steinbecks selverklærte 'feiring av demokratiets utholdenhet' hadde en ekstraordinær effekt som alliert propaganda i det nazi-okkuperte Europa. Til tross for aksemaktenes innsats for å hindre det (i det fascistiske Italia ble besittelse av boka straffet med døden), ble Natt uten måne i hemmelighet oversatt til fransk, norsk, dansk, nederlandsk, svensk, tysk, italiensk og russisk; hundretusener av eksemplarer sirkulerte i hele Europa, noe som gjør det til det mest populære propagandaskriftet under okkupasjonen. Få litterære verk i vår tid har oppvist ideenes triumferende kraft i møte med maktens brutalitet og overgrep.»
(Penguin Random House)

Fakta

Om forfatteren

John Steinbeck (1902-1968) regnes blant de ledende amerikanske forfatterne i det 20. århundre og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1962. Han ble berømmet for sin «på samme tid realistiske og fantasifulle fortellerkunst», og sin varme menneskelighet, humor og sitt sosiale skarpsyn. I Norge er han mest kjent for romanene Om mus og menn (1937), Vredens druer (1939), Øst for Eden (1952) og Vår misnøyes vinter (1961). Flere av romanene er satt opp som teaterstykker og er filmatisert. For sin litterære innsats for Norge under krigen - dvs. romanen Natt uten måne - ble Steinbeck i 1946 tildelt utmerkelsen Haakon VIIs Frihetskors.

Medlemsblad