Meny
 

Dannelse

alt det du må vite

; Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Nyttig og interessant oversiktsverk i klassisk dannelse for den kunnskapsorienterte leser. Les mer
Vår pris
398,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 398,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Jan-Erik Ebbestad Hansen

Dannelse er et omfattende verk som formidler grunnleggende viten - "alt det man må vite" - om europeisk kultur og historie. Boken fremstiller den europeiske kanon, idet det legges vekt på de store formative hendelsene og verkene i kulturen. Målet er derfor ikke bare å formidle sentral viten, men også å peke på det som for oss europeere er og skal være den store kulturelle målestokken.
Forfatteren, Dietrich Schwanitz, var professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Hamburg, men dette er ikke en bok for dem som kan alt på forhånd. Dette er en bok for det brede, allmenne publikum som er interessert i å styrke sin kulturelle kompetanse.

Bokens inndeling

Boken er inndelt i to hoveddeler. I første del, som utgjør tyngdepunktet i boken, får vi en fremstilling av hovedtrekkene i europeisk historie, litteraturhistorie, musikkhistorie, kunsthistorie, filosofi- og vitenskapshistorie og kjønnsrolledebatt. Schwanitz gi leseren svar på spørsmål om hva som har bidratt til vår selvforståelse: Hvorfor oppsto moderne statsforvaltning og demokrati i Eropa og ikke et annet sted? Og hvorfor er det så virkig å kjenne til Don Quijote?
Annen del heter "Kunnen" og legger vekt på dannelsens mer praktiske sider; hvordan man klarer seg i dannet selskap, hvordan man behersker språket, hvordan man finner frem i biblioteker og best kan bruke bokhandlene. Boken er også forsynt med en tidstavle, en kort presentasjon av bøker som har forandret verden, en kronologisk, stikkordsmessisg oversikt over kulturhistorien, og henvisninger til videre lesning.

De store verkene

Det er ikke vanskelig å anbefale slike bøker som dette. Alt som bidrar til å fremme basiskunnskaper om vår egen kultur må hilses velkommen. Jeg er også positiv til kanon-orienteringen som alt for lenge, i hvert fall før den amerikanske litterturhistorikeren Harold Bloom kom med sin Vestens litterære kanon, har vært problematisert. Det finnes tross alt verker i vår kultur som har større kvalitet og har hatt en større betydning enn andre. Det er disse verkene som på ulike måter har skapt en norm for hva som er godt og dårlig høyt og lavt, og det er disse verkene som man på utallige måter refererer til. Dette er med andre ord verker som har formet vår europeiske, kulturelle identitet.

Dette dannelses-prosjektet er også positivt i den forstand at det bidrar til å gjøre "dannelsesbegrepet" gangbart igjen. På annen halvdel av forrige århundre ble jo "dannelse" et fy-ord da det ble knyttet til "borgerlig dannelse" og latterliggjort som kunnskap for cocktailselskaper. I de senere årene er dette endret seg vesentlig idet man begynner å oppdage at dannelse er en nødvendig forutsetning for myndige, reflekterte mennesker i et demokrati. Dannelse er med andre ord ikke bare noe som er viktig for den enkeltes personlige utvikling, den er vel så viktig for deltagelse i den offentlige debatt og ikke minst for meningsfulle møter med andre kulturer.

God og lettilgjengelig formidling

Også fremstillingsformen kan anbefales. Språket flyter lett og forfatteren har valgt en lettfattelig, tiltalende og uhøytidelig stil. Dannelse er med andre ord skrevet for dem som ikke allerede er i besittelse av den dannelsen det her er tale om - eller for dem som ønsker seg et oppslagsverk.

- Dannelse toppet den tyske bestselgerlisten i 2 år!

Jan-Erik Ebbestad Hansen er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Hans siste utgivelse er Kjønn og androgynitet fra 2001. Han har også redigert trebindsverket Norsk tro og tanke (komplett 2001).

Orig. tittel: Bildung. Alles, was man wissen muss
Oversatt av Kjell Olaf Jensen
Forlag: Pax
Innb.ca 500 sider
Format: 16,5 x 22,5 cm
Butikkpris kr 398,-
Medlemspris kr 299,-
+ porto/eksp. kr 28,-
Publisert 5. mars 2002

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 514
ISBN: 9788252549577
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Bildung
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger