illustrasjonsfoto

Lykkelige dager og Tilbake til fremtiden

Nobelprisvinneren Sigrid Undset er verdenskjent for sine romanverk. Under andre verdenskrig inntok hun rollen som informasjonssoldat og skrev erindringsbøkene Lykkelige dager og Tilbake til fremtiden. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

 Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Tusenårets forfatter, kalles hun. Nobelprisvinneren Sigrid Undset er verdenskjent for sine romanverk. Men hun var ikke bare forfatteren bak Kristin Lavransdatter, Jenny og alle de andre kjente romanene. Etter andre verdenskrig ble hun som første kvinne i historien dekorert med Storkors av St. Olav for sin innsats som «informasjonssoldat» under krigen. Hun var en glødende patriot og både skrev og jobbet mot Hitler-Tyskland i årene før krigen.

I eksil
Da invasjonen av Norge var et faktum, ble hun, på grunn av sin posisjon og sentrale rolle, hjulpet ut av landet og over til Sverige i aprildagene 1940. Underveis til det som skulle bli et mangeårig eksil i Amerika fikk hun den knusende beskjeden om at hennes eldste sønn var falt allerede i de første kampene, ved Segalstad bro i Gudbrandsdalen. Etter en strabasiøs reise med tog gjennom blant annet Russland og Japan for så å komme seg til California, dro hun raskt videre til New York og meldte seg til tjeneste for frihetskampen. Hun kalte seg informasjonssoldat og var svært aktiv gjennom hele sitt eksil, både som skribent, foredragsholder og forfatter.

Lykkelige dager

På et hotellrom i New York skrev hun i 1942 de to erindringsbøkene Lykkelige dager og Tilbake til fremtiden. I Lykkelige dager følger vi familien Undset på Bjerkebæk i ett år, fra høst til høst med potetferie, julefeiring, 17. mai og sommerferie, glade dager på setra og hverdagslivet innimellom. Hun forteller så friskt og med stor kjærlighet til fedrelandet hun har måttet forlate, til norsk natur og tradisjon og til hjemmelivet hun aldri vil få tilbake nå da to av barna er døde. Samtidig er hun usentimental, og fletter med sin varme, skarpe penn inn norsk historie og arbeidsliv.

Tilbake til fremtiden

I Tilbake til fremtiden får vi følge Sigrid Undset da hun på jobbreise i Oslo får nyheten om at tyske soldater invaderer Norge, reisen hjem til Lillehammer og Bjerkebæk for å samle familien, og flukten fra nazistene til livet i eksil. Erindringsbøkene er skrevet før noen kunne vite utfallet av krigen, mens nazistene var mektige og i framvekst. Undset var svært tydelig i sin antipati mot nazistene, mens hun skriver vakkert og med stor kjærlighet om sitt fedreland og sitt folk.

 

Fakta

Om forfatteren

Sigrid Undset (1882-1949) ble født i Kalundborg i Danmark. Da hun var to år gammel, flyttet familien til Norge og slo seg ned i Kristiania. Hun tok middelskoleeksamen og begynte å arbeide som «kontordame» som 16-åring. Men de litterære og historiske interessene var sterke, og hun debuterte i 1907 med samtidsromanen Fru Marta Oulie, mens det store gjennombruddet fant sted i 1911 med Jenny. I 1928 mottok Sigrid Undset Nobelprisen for sine historiske romaner, Kristin Lavransdatter (1920-1922) og de to romanene om Olav Audunssøn (1925-1927). Hun utga også flere betydelige samtidsromaner, novellesamlinger, essay og biografiske skrifter.

Medlemsblad

Bok nr. 1000

Den aller første boka i  Bokklubben kom i 1961, etter en idé om at en bokklubb skulle anbefale gode bøker, produsere dem til gode priser og sende dem per post til hver krik og krok av landet. Bokklubbeventyret er i sitt 56. år, og samleutgaven av Sigrid Undsets uforglemmelige erindringsbøker fra krigsårene, Lykkelige dager og Tilbake til fremtiden, er bok nummer 1000 fra Den norske Bokklubben.

Tusen ganger hurra for litteraturen og lesegleden!

Runhild Skjølaas, redaktør