Meny
 

Tid til overs, matfilosofi fra Vianvang

Unik og personlig. Det er sjelden kost å kunne bruke slike ord om den nyttelitteratur kokebøker vanligvis er. Men hvis en kokebok noen gang skulle likne et selvportrett er det denne: Tid til overs av Arne Brimi. Les mer
Vår pris
349,-

(Bok) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Bok
Bok
Vår pris: 349,-

(Bok) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Arne Brimi trenger knapt noen presentasjon, etter at han i mer enn 20 år har vært blant de svært få kjøkkenskrivere her til lands som kan regnes blant våre virkelige kjendiser. Hans restaurant på Fossheim Hotell i Lom, hans mange kokebøker og kokkekurs, og ikke minst deltakelsen i de populære "Gutta på tur"- programmene på TV2 har gitt ham en egen posisjon i norsk matmiljø. Hans status skyldes ikke flaks, men er resultatet av et helt unikt, langvarig engasjement bosatt i en likandes guttekropp.

Elskede Vianvang
Med stort alvor og overbevisning har han insistert på at vi i Norge har våre egne tradisjoner å videreutvikle, våre egne råvarer å være opptatt av, vår egen kultur å ivareta. Vi er ikke kulinariske husmenn, selv ikke midt i Jotunheimen. Vi kan være stolte av oss selv, sier Arne Brimi. Ja, og så blir vi det.

I denne nye boken Tid til overs lar han oss bli med til sitt elskede Jotunheimen og plassen Vianvang som han har bygget for seg selv, sine venner og andre matinteresserte. Gjennom kloke og underfundige tekster skriver han om det som for Arne Brimi er vel så viktig som akkurat resultatet på tallerkenen, nemlig vennskap, måltidet som fellesopplevelse, om fjell- og naturopplevelser, om håndverk og tradisjon og om utfordringer og drømmer.

Han skriver om den evige gleden ved å ha tid til å tenne et bål utendørs, så du kjenner deg i slekt med alle dem som har gjort det i århundrer bakover.

"Tufta på ideologien til Naturens Kjøken, skal dette vera ein plass for formidling av mat, kultur og historie i nærkontakt med naturen rundt, men med perspektiv ut over grenser, fysisk og mentalt", skriver han selv om Vianvang.

Kaviar på Kvitingskjølen
Boken er som en collage, der oppskrifter, dikt, historier, bilder og naturskildringer til sammen gir det som må være det nærmeste man kommer et selvportrett av en kokk. Arne Brimi har aldri lagt skjul på at det er i fjellet han henter både inspirasjon, råvarer og nye krefter. Han kommer fra høyfjells-Norge, og er hekta. En uke uten en fjelltur er for ham en dårlig uke. Og i Tid til overs tar han seg tid til å forklare hvorfor. Det er blitt inspirerende lesning, og jammen er han ikke redd for å foreslå tidenes mest eksklusive nistepakke på turen over Kvitingskjølen: Champagne og russisk kaviar! Bare det beste er godt nok i fjellet, og kaviar trenger ikke smokingfølge. Skinnlue og anorakk passer vel så godt, ifølge mesterkokken.

Brimi ble rikskjendis på sin begeistring for sjalottlauk. Her i boken får den sin egen kjærlighetserklæring, samtidig som du lærer hvordan sjalottløken kan saltbakes til den deiligste grønnsak - enten varmekilden er et bål eller en høyst ordinær komfyr.

Han er blitt karikert og parodiert for sitt uforfalskede dølamål, men når han i denne boken byr på for eksempel Tyting-kir, blir det samtidig klart for deg at det selvfølgelig er akkurat slik tyttebær helst bør uttales!

Brimi viser oss hvordan vi kan bruke bjørkekvister som rist til laksefiletene, så du selv får lyst til å forsøke akkurat det.

Reinsdyr på rim
Her er oppskrift på gravet reinsdyr - på versefot! Klaus Hagerup har språkraffinert Brimis enkle oppskrift på gravet kjøtt - og det lange bruksdiktet har kimen i seg til en klassiker på linje med "Pepperkakesangen" fra Hakkebakkeskogen. Bare det!

Brimi hadde heller ikke vært Brimi om ikke rypa - hans eget symbol og fjellets viktigste bidrag til fornem gastronomi - var viet et hovedkapittel og flere oppskrifter: Rypebryst med russiske erter som på Vianvang, rypekaker med løk og rødbeter, kremsuppe på rype eller storfugl. Det var med det rosastekte rypebryst Brimi fikk sitt gjennombrudd som kokk, og han skriver med varme om sine første rypeopplevelser fra han som oppvaskhjelp på Bessheim påsken 1973 fikk smaken til han 20 år seinere tvang engelske TV-produsenter på eksotisk programoppdrag i norsk fjellheim om å drikke rått rypehjerte i dram!

Dette er boken som både bringer smaken av norsk høyfjell til et kjøkken nær deg - og som lokker deg tilbake til fjellet selv.

Arne Brimi:
Tid til overs
- matfilosofi fra Vianvang

Forlag: Kagge
Format: 22,4 x 22,4 cm
Sider: 160

Fakta