Meny

Gustav Vigeland

en biografi

; Gustav Vigeland (Omtalt)

Omstridt? Selvsagt var han det. En mann som nærmest har fått lov til å innrede sin egen bydel i granitt, farer ikke stille gjennom verden. (...) Av dette har Tone Wikborg formulert en fabelaktig fortelling.

, Dagbladet Terningkast 5
En vårdag i Vigelandsparken er en opplevelse. Norge har en skulpturpark som er unik i verden; 212 skulpturer spredt ut over 230 mål. Måpende turister får høre at én mann, Gustav Vigeland (1869-1943), er opphavsmann til all denne kraft og vitalitet. Temaet er universelt: Det er selve livet som gjengis i bronse, granitt og smijern. Les mer
Vår pris
349,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 349,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Vigeland i siste fase av arbeidet med Abel-monumentetTusenvis av Oslo-borgere og busslaster med turister nyter vårsolen på grønne plener mellom skulpturene. Joggere på sin daglige runde må undre seg over hvilken skapertrang og skaperkraft som må ha ligget bak dette enorme arbeidet. Hvilken energi, innsatsvilje og hvilket pågangsmot han må ha hatt, Gustav Vigeland!

Marie Nordby. En portrettmaske fra 1908 dannet grunnlaget
         for dette marmorhodet fra ca. 1910Urkraft og geni
Gustav Vigelands kunst er fortsatt tema for heftig debatt i Norge. Men udiskutabelt er det at han både var en urkraft og et geni som har fått en fortjent plass i norsk kunsthistorie. Tone Wikborg, pensjonert etter 30 år som leder av Viglandmuseet, kjenner historien om Gustav Vigeland bedre enn noen. Hun har skrevet lang rekke bøker om ham og hans kunst. Nå leverer hun boken som setter de foregående i skyggen.

Gustav Vigeland fotografert i atelieret på Hammersborg
         i 1903 foran utkastet til Abel-monumentet og fotografier av det samme sett fra forskjellige vinkler. Han tapte i konkurransen
         året før, men den selvsikre minen og posituren vitner om at han ikke akter å gi opp kampenWikborg skriver i forordet til boken:
- Vigeland er blitt nesegrus beundret og fordømt på det skarpeste. Han har vært oppfattet som genial inntil et visst tidspunkt, som det riktignok hersker uenighet om når inntraff, for så å bli fratatt all kunstnerisk evne og ende som tragisk problem. Myter har spunnet seg rundt ham. en vanlig oppfatning er at Oslo kommune ga ham fast gasje, carte blanche i Frognerparken og ubegrensede materielle ressurser til å skape det han ønsket. Påstanden om at han var nazist har vært utbredt og seiglivet. Tiden synes for lengst inne til å skille mellom myte og fakta.

Inga Syvertsen, Vigelands samboer i 20 årKvinnene
Wikborg lar oss bli kjent med et steilt og eruptivt kunstnersinn; en mann som hele livet bokstavelig talt levde for sin kunst og som hele tiden kjempet for sitt eget kunstneriske uttrykk. Boken trekker interessante paralleller mellom Vigelands liv og kunst, og forteller en rystende historie om Vigelands forhold til kvinner. En beretning som aldri før er blitt fortalt.Ingrid Vilberg, senere Ingerid Vigeland, som Vigeland ble kjent
         med i 1920, da hun var 18 år

Det ble tidlig klart, både for Gustav Vigeland og for hans familie, at han var et skapende menneske. 15 år gammel startet han som treskjærerlæring i Kristiania, og syv år senere var han kunststudent i København. Vigeland var en svært belest person allerede i ung alder, og han lot seg inspirere av den klassiske kunsten og litteraturen - selv om skolegangen var minimal. Oppveksten i det pietistiske og alvorstunge Mandal, de harde årene som sultende kunststudent og hans anstrengte forhold til faren preget utvilsomt mannens sinn.

Vigeland utenfor atelieret på Hammersborg. Ca. 1918Egne ord
Tone Wikborg lar hovedpersonen komme til orde ved at hun gjør en effektfull bruk av hans egne erindringstekster. De skarpe, ofte svært spissformulerte, notatene fra Vigeland selv er uvurderlige i denne sammenhengen. Med sine 576 sider er boken detaljrik, men ikke unødig omstendelig. Dette er engasjerende og underholdende lesning fra første til siste side; en begivenhetsrik historie om en ubendig kunstnersjel og et spennende tidsbilde fra Norges kunst- og kulturliv. Boken Gustav Vigeland gjengir 124 av hans hovedverker og et stort fotomateriale for øvrig.

Abel-monumentet reist på en åtte meter høy sokkel av granittkvadre
         i Slottsparken 1908Så er vi tilbake der vi startet: Hele den spennende historien om Vigelandsanleggets tilblivelse fortelles også for første gang i Wikborgs bok. En av vårt lands mest markante kulturskikkelser trosset all motstand, planla og skapte sitt eget minnesmerke i Frognerparken - i en tid da Norge var blant de fattigste landene i Europa. Nå har Tone Wikborg skrevet historien om Gustav Vigeland, så spennende og rik at den gir vår vandring i parken en mengde nye dimensjoner.

Utdrag fra boken:
Den eneste kvinnen (Berlin, 1895)
Møte med Bjørnstjerne Bjørnson (Paris, 1901)

"Kunsthistoriker Tone Wikborg har skrevet en både rystende, underholdende og avslørende biografi om vår største billedhogger," skriver Turid Larsen i Dagsavisen

"Wikborg tegner også et uretusjert bilde av en mann som satte alle hensyn til side overfor så vel sine nærmeste som kolleger når det gjaldt å få realisert egne prosjekter," skriver Harald Flor i Dagbladet

"Mester over alt annet enn livet," skriver Jan E. Hansen i Aftenposten

Tone Wikborg:
Gustav Vigeland
En biografi

Forlag: Gyldendal
Innb. Illustrert i s/hv
Sider: 576
Format: 17 x 24 cm

Fakta