Meny

Tilværelsens uutholdelige letthet m/forfatterhefte

Forfatteren Milan Kundera (f. 1929) var en fremtredende tsjekkisk opposisjonell, og etter den sovjetiske invasjonen ble bøkene hans forbudt i hjemlandet. Siden 1975 har han bodd i Paris. Kjønn, politikk og etikk er blant ingrediensene i Kunderas bøker, med megetsigende titler som En spøk, Livet er et annet sted og Latterens og glemselens bok. Hans mest kjente roman er likevel Tilværelsens uutholdelige letthet fra 1983. Les mer
Vår pris
285,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 14 bonuskroner!

Vår pris: 285,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 14 bonuskroner!

Om boka

Romanen er en besk satire fra Praha i tiden rundt 1968, en roman om svik og lojalitet, og en følsom fortelling om kjærlighet, trofasthet og empati.

Når unge Tereza tar bilder av den tragiske, sovjetiske invasjonen opplever hun livet som intenst meningsfylt. Kirurgen Tomas har for sin del forsøkt å leve uten å la seg involvere følelsesmessig, bl.a. ved seksuelle møter med kvinner han konsekvent har unnlatt å forelske seg i. Møtet med Tereza forandrer alt: "Han sier til seg selv: Jeg er syk, jeg lider av medfølelse. (...) Hele lørdagen og søndagen hadde han merket hvordan tilværelsens behagelige letthet strømmet mot ham fra fremtidens dyp. På mandag følte han seg mer knuget av en tyngende vekt enn han noensinne hadde opplevet."

Den politiske situasjonen gjør det umulig for Tomas å fortsette som lege. I sitt nye arbeid som vinduspusser kommer han på ny i kontakt med et stort antall villige kvinner. For Tereza er dette ikke til å bære, og kjærligheten blir satt på prøve. Slik drøftes tyngde og letthet i menneskets tilværelse. At hunden Karenin har en symbolsk betydning, forstår vi når siste kapittel er viet "Karenins smil".

Boken er også blitt filmet, med regi av Philip Kaufman og med Juliette Binoche og Lena Olin i sentrale roller.

Fakta