Meny

Stormfulle høyder

; Ragnfrid Stokke (Oversetter)

Serie: Verdensbiblioteket 18

Handlingen i romanen er lagt til Yorkshires ensomme heier som danner rammen rundt en dramatisk kjærlighetshistorie. I sentrum av begivenhetene står Catherine Ernshaw og den mørke, demoniske fremmede, Heathcliff. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
264,-

Veil. pris: 363,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 264,-

Veil. pris: 363,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

En mørkhudet gutt blir funnet på gatene i Liverpool og brakt hjem til herregården Stormfulle høyder av husets far, Mr. Earnshaw. Heathcliff, som gutten blir kalt, etablerer straks et sterkt og ubrytelig bånd med husets datter, Catherine, men blir hundset av hennes bror. Når de to sjelefrendene vokser opp, velger Catherine imidlertid å gifte seg med nabogutten Edgar Linton, fordi henne sosiale ambisjoner hindrer henne i å velge den ubemidlede Heathcliff. Dette tilgir han aldri, og Heathcliffs hevn på både sin egen og neste generasjon er grusom og kalkulert, inntil han innhentes av Catherines gjenferd. Likevel er denne kraftfulle og karismatiske mannen en romanfigur som stråler sterkt og fester seg i leserens minne for alltid. Er Heathcliff en klassisk romantisk helt som er besatt av sin kjærlighet til Catherine, eller en sadistisk og hevngjerrig psykopat?

Umiddelbart kan Stormfulle høyder ligne en vanlig dameroman, ettersom den er sentrert rundt en stormfull og håpløs kjærlighetshistorie. Men ved nærmere øyesyn ser man at Emily Brontë bretter ut et symbolsk mikrounivers, der de to herregårdene representerer den utemmede og farlige naturen på den ene siden, og den siviliserte, men kraftløse kulturen på den andre siden. Uten å ta side skildrer Brontë kampen mellom disse to sidene ved menneskets vesen.

Om romanfigurer sies det noen ganger at de er "larger-than life" - større enn i virkeligheten. Dette gjelder i aller høyeste grad de to sjelefrendene Heathcliff og Catherine. På tross av at man ikke vet om de er elskende eller "bare" deler en usedvanlig sterk søskenkjærlighet, er det sikkert at de sammen utgjør et av verdenslitteraturhistoriens heftigste kjærlighetspar, og at Stormfulle høyder er en av de mest intense romanene som noensinne er skrevet på engelsk.

Boka har et nyskrevet innledende essay av Adam Thorpe.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: De norske bokklubbene
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252545777
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Wuthering heights
Nr: 4310225
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Adam Thorpe (f. 1956) er poet, dramatiker og romanforfatter. Han er oppvokst i Frankrike, India, Kamerun og England, og bor for tiden i Sør-Frankrike. Hans debutroman, Ulverton, er et panoramisk portrett av en fiktiv engelsk landsby gjennom 350 år, og er fortalt av tolv ulike fortellerstemmer. Senere romaner er Still, Pieces of Light, Nighteen Twenty-One og No Telling.

Kanskje er Thorpes kosmopolittiske oppvekst en årsak til hans interesse for å gripe det typisk engelske i sine bøker. I senere verk har han også vært opptatt av første og andre verdenskrig. Thorpe er også en anerkjent radioteaterforfatter og en aktiv litteraturkritiker i britisk presse.