Koranen

Det er tre bøker som bør finnes i enhver norsk bokhylle, formante min norsklektor på Oslo katedralskole: Snorres kongesagaer, Asbjørnsen og Moe og Bibelen. I dag - over tretti år senere, i et flerkulturelt samfunn der ulike religioner både utfyller hverandre og står mot hverandre - ville han kanskje ha tilføyd: Koranen. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 121,-

Veil. pris: 420,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

 Kjøp NÅ - få 45 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Tom Egeland

Det er tre bøker som bør finnes i enhver norsk bokhylle, formante min norsklektor på Oslo katedralskole: Snorres kongesagaer, Asbjørnsen og Moe og Bibelen. I dag - over tretti år senere, i et flerkulturelt samfunn der ulike religioner både utfyller hverandre og står mot hverandre - ville han kanskje ha tilføyd: Koranen.

Ny leseopplevelse
Slik Bibelen har bidratt til å forme verdiene i vår vestlige kulturkrets, har Koranen vært med på å prege hverdagsliv, juss, moral og ikke minst religiøsitet i den arabisk-muslimske verden. Men har du noen gang lest den - eller i det hele tatt bladd i den? Hva står det egentlig i Koranen? Hvordan er teksten formulert? Og hvor mye er overlatt til fortolkninger?

Mer enn radikal islamisme
I vår tid forbinder mange islam med radikal islamisme, en politisk-religiøs ideologi med brodd ikke minst mot Vestens verdier. Hvilken forankring har dette ytterliggående tankegodset i Koranen? Blir boken og religionen misbrukt av ekstremister - slik Bibelen ble misbrukt av korsfarere og inkvisisjon? Ja, hva er jihad? Hvem er de vantro? Hvordan skal vi forstå disse begrepene i en større historisk og religiøs sammenheng?

Koranen om Jesus
En hellig bok kan leses på mange måter. Og Koranens budskap blir, i sannhet, fortolket på ulikt vis. Slik Bibelen har preget historien gjennom to tusen år, har Koranen fått fornyet aktualitet i vår egen tid. For verdens halvannen milliard muslimer representerer Koranen Guds ord i konkret og bokstavelig forstand. Hva vet vi ikke-muslimer om islams helligste tekster? Hva sier Koranen om Jesus og korsfestelsen, om jomfru Maria og Moses? For oss som står utenfor, kan det synes som et paradoks at en tekst som i henhold til islamsk tradisjon skal forstås bokstavelig, åpner for så mange ulike fortolkninger.

Kraftfull poesi
Muslimer flest tolker Koranen gjennom de skriftlærde. Men slik du kan lese Bibelen uten bistand fra prester og katekismer, kan du lese Koranen akkurat slik den er - ufiltrert og ufortolket. Den kan leses for å forstå en tro og en kultur. Den kan leses for å stimulere og utfordre. Og den kan - akkurat som Bibelen - leses som litteratur med episke, lyriske og mytologiske dimensjoner. «Gud! Det er ingen gud uten Ham, den Levende, den som Er. Ham griper verken tretthet eller søvn. Ham tilhører alt i himlene og på jord,» heter det i sure (kapittel) 2:255, det såkalte troneverset. Ren og vakker poesi, spør du meg.

Lærerik innledning
Det innledende essayet ved Kari Vogt er i seg selv fengslende, grundig og kunnskapsrikt. Innledningen gir oss ikke-muslimer et verdifullt fundament i forståelsen av en bok som opp gjennom århundrene har vært med på å forme verden. Verdens Hellige Skrifters utgave av Koranen er tilrettelagt i oversettelse av Einar Berg. 

 

Fakta