Av lys er du kommet

roman

Ikke bare er hennes karakteristiske varme og omsorg for underklassefolk, utstøtte og sosialt mislykkete, ensomme og vildrende som sjelden fikk utnytte sitt potensiale i et beinhardt klassesamfunn, til stede hele veien. Uten å tippe over i sentimentalitet skildrer Britt Karin Larsen dem vakkert og behersket, med følsom fortrolighet og ømhet.

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5
Annis barndom er både vond og vidunderlig. Folkefavoritten Britt Karin Larsen med ny roman om lengselen etter tilhørighet. Les mer
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-
Veil. pris: 379,- (Innbundet)

Fri frakt!
Leveringstid: Kommer 5.mai

Hovedbok i Bokklubben Nye Bøker
Utsendelsesuke: 19. Avbestillingsfrist: 25. april

Om boka

Presentert av Emma Therese Hansen, journalist og skribent

Britt Karin Larsen er blitt en leserfavoritt med sine fengslende bøker om folkene på Finnskogen og tater-trilogien. Nå har hun skrevet en enkeltstående roman om å vokse opp som uønsket barn.

Av lys er du kommet er en vondvakker fortelling om barndom og lengselen etter nærhet og tilhørighet, om det fine som fantes og det evige håpet om at uroen en dag skal forsvinne. Anni vokser opp hos fosterforeldre på en gård sammen med Bror, han som aldri får røre det fine pianoet i stua, men som spiller munnspill og stjeler nystekte vaffelhjerter han deler med Anni. Fremmede karer som kommer om kvelden sørger for liv og latter i det hvitmalte huset. De beste historiene kommer med Kindermann, som har en mor som gjemmer sølvskjeer i skjørtet og som er altfor glad i sønnen sin.

«Fortellerne jeg lyttet til da jeg var liten, de som kom om kveldene og snakket om ting jeg aldri skulle hørt, sanne og usanne, hva ga de meg annet enn håp?» 

Fortellingens kraft
Kindermann er mannen med de mørkeste øynene, den hviteste skjorta og den varmeste armkroken. Mens fosterfaren er en taus mann, er Kindermann en forteller som får fostermoren Akka til både å rødme, rase og spare på epler i skapet. Kindermann dufter jordbær og tar Anni med på lange sykkelturer, til skoger med tågebær og gjengrodde hager, til steder som sår løkker av lengsel. Han er den som gir jentungen et rosa speil og forteller at verden trenger slike som henne.

En vondvakker fortelling om barndom og lengselen etter nærhet og tilhørighet.

Men hvilke historier skal Anni tro på når Kindermann en dag forsvinner? Og hvor starter hennes egen historie? Hvem er hun? 

«Det var mennene jeg fulgte da jeg var liten, det var deres verden som var spennende og gåtefull. Kvinnenes verden, hva var den annet enn plikter og bekymringer?» 

Hendelser ved vann
Seksti år senere bestemmer Anni seg for å finne moren. I jakten på sin egen historie pusles samtidig brikkene av Akka fortelling sammen, og hun får kanskje svar på hvorfor Akkas mann hadde ei hytte i skogen fylt med bilder på veggene og ei uhyggelig øks som forvant under brannen. Hva var det egentlig som skjedde under potetonna mens Akka kokte lapskaus hjemme på kjøkkenet? Hvorfor fikk Anni aldri bade i tjernet der Bror og Kindermann svømte nakne rundt? Og hvem sin skyld var det at Bror døyvet uroen med drikke slik at han sovnet på åkleet bak høyhesjene og fortsatte drikkingen på byens brune kneiper?

«- Jeg tror ikke på skjebnen, men jeg tror på regnet, og lyset. At frøet som får begge deler kan spire og vokse.»

Anni finner en dag tilbake til begynnelsen og ser samtidig barndommen sin i et helt annet lys.

Slekters gang
Anni finner en dag tilbake til begynnelsen og ser samtidig barndommen sin i et helt annet lys. For hvor viktig er det å ligne noen, når alt kommer til alt? Et menneskeliv, kunne det ikke tatt hundre forskjellige retninger, ganske uavhengig av hvordan det hele begynte?

«Jeg tenker på det som gjorde meg glad da jeg var barn, på Kindermann som gjerne ville vise meg det fine som fantes, og det fine som fantes bortenfor der igjen. Om det fine som ikke fantes fortalte han sikkert også, men hvilken skade kan det gjøre, det som aldri har eksistert?
Oppveksten min, den hadde et lys i seg, men jeg har ikke sett det så tydelig som nå.» 

 

Fakta

Om forfatteren

Britt Karin Larsen (f. 1945) har gitt ut dikt, dokumentarbøker, barnebøker og romaner. Hun slo for alvor igjennom med "tatertrilogien": De som ser etter tegn (1997), De usynliges by (1998) og Sangen om løpende hester (1999). Også bøkene om folket fra Finnskogen har blitt store suksesser. Hun har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Dobloug-prisen i 2014. Av lys er du kommet er en ny, selvstendig roman.

Medlemsblad

 

Lausungens lengsel. Intervju.

Anmeldelser

Ikke bare er hennes karakteristiske varme og omsorg for underklassefolk, utstøtte og sosialt mislykkete, ensomme og vildrende som sjelden fikk utnytte sitt potensiale i et beinhardt klassesamfunn, til stede hele veien. Uten å tippe over i sentimentalitet skildrer Britt Karin Larsen dem vakkert og behersket, med følsom fortrolighet og ømhet.

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

Sterkt og nakent om å vekse opp utan biologiske foreldre.

, Fædrelandsvennen

Britt Karin Larsen beveger seg i svært velkjent landskap i denne lille romanen om ensomme barn og andre ulykkelige skjebner [...] godt, temposterkt og effektivt. Og hun skaper ikke minst en troverdig forteller ut av hovedpersonen Anni.

, VG

Britt Karin Larsens nye roman «Av lys er du kommet» er en bok som tar opp problemstillinger som angår oss alle.

, Hamar Arbeiderblad

Livet, som hos Britt Karin Larsens småkårsfolk leves vel så mye i skygge som i sol, skildres fint i denne romanen. Leseren har fått ny innsikt, rett og slett, i hvordan livet kan ta ulike vendinger og hvilke utfordringer et menneskeliv må tåle.

, NRK P2