Veien å gå

Herbjørg Wassmo skriver om smerte så du kjenner den. Veien å gå er en gripende dokumentarroman fra andre verdenskrig om en liten, norsk families iskalde flukt. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

 Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Ingvild Eriksen, praktikant i Bokklubben

Vinteren 1944 flykter en familie på tre fra Lødingen i Nordland til Sverige. Far, mor og den lille sønnen på bare fem-seks år. Mannen er motstandsarbeider, og denne konsise fortellingen, skrevet med en sylskarp penn fra urkraften Herbjørg Wassmo, er deres ærlige historie. Iscenesatt av tretti bitende minusgrader, vind og en familiekjærlighet som river i leseren, er det bunnsolid litteratur.

Dette er en fortelling om å overleve, men også en fortelling om medmenneskelighet.

Treffer leseren rett i brystet
Enkelte partier i boka er så nære at det er vanskelig å ikke la følelsene flomme over. Herbjørg skriver: «Gutten har soveposen rundt seg. Han ligger så tett inntil de voksne at han ikke vet hva som er han og hva som er dem.» Forfatteren har en imponerende evne til å la teksten handle om deg - du som leser skal føle det på kroppen, du skal frykte det de frykter. Dette er en fortelling om å overleve, men også en fortelling om medmenneskelighet. Familien får hjelp underveis, av de modige grenselosene som i all hemmelighet hjalp flyktninger over til naboene i øst. De møter farer - og redningsmenn. Og til slutt venter en varm redning, pleie, mat, åpne armer - håp.

Herbjørg Wassmo skriver imponerende om medmenneskelighet, håp og en av de største livsfarene under krigen: frosten.

Skjebnene vi ikke hører om
Korthogde setninger skildrer den livsfarlige frosten på fjellet på en nær og ubehagelig måte. Vi kjemper oss gjennom djupsnøen, steg for steg, med den forfrosne familien. Etter hvert begynner hovedpersonene å hallusinere, og ørsmå glimt av håp ender med en flom av fortvilte tårer. De må hanskes med neglebit, lus og frostskader. Fortvilelsen sitter lenge i kroppen etter å ha lest denne levende skildringen av en families flukt til Sverige under andre verdenskrig.

Herbjørg Wassmo skriver imponerende om medmenneskelighet, håp og en av de største livsfarene under krigen: frosten. Hun skildrer et bevegende alvor på en svært overbevisende måte, og minner oss på at enkeltmennesker som kvinner og barn også er en del av den mørke krigshistorien - selv om navnene deres kanskje ikke er gravert inn på minnesteiner. Når hun i tillegg isper beretningen varme og lun humor, blir Veien å gå intet mindre enn en viktig, vakker og solid fortelling fra virkeligheten.

 

Fakta

Om forfatteren

Herbjørg Wassmo (f. 1942) er fra Vesterålen. Hun slo igjennom med romanen Huset med den blinde glassveranda i 1981. Med Veien å gå vant Wassmo Gyldendals konkurranse for beste dokumentarbok i 1984. Hun er også tildelt Nordisk råds litteraturpris. De tre bøkene om Dina (Dinas bok, 1989, Lykkens sønn, 1992, og Karnas arv, 1997) er hennes andre hovedverk. Herbjørg Wassmos bøker er oversatt til 26 språk, og i 2007 ble Herbjørg Wassmo utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. 

Medlemsblad