Meny
 

Berlin Alexanderplatz

fortellingen om Franz Biberkopf

; Kjell Risvik (Oversetter)

Serie: Verdensbiblioteket 23

Alfred Döblins grensesprengende roman gir et bilde av et Berlin i en brytningstid mellom den gamle og den nye verden. I sentrum for oppmerksomheten står Franz Biberkopf, som nettopp er sluppet ut av fengsel. Les mer
Vår pris
378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

En mann står utenfor en fengselsport i Berlin. Franz Biberkopf er sluppet fri etter å ha sonet for drapet på sin kjæreste. Nå skal han ut i verden og finne en mening i livet. Den nye friheten gjør ham svimmel, og innen kort tid er han havnet i dårlig selskap. Han går fra dame til dame, flørter med nazismen og ender i en kriminell gjeng. Allerede på side én skisserer den allvitende fortelleren handlingsforløpet i romanen. Som en moderne, sekulær Job skal Biberkopf utsettes for en rekke prøvelser og pinsler før skjell skal falle fra hans øyne og han skal oppnå innsikt.

Men livet til Biberkopf er langt fra allegorisk skildret - det er svært realistisk tegnet, og totalt knyttet opp til den byen han oppholder seg i, særlig rundt Alexanderplatz i østre Berlin. Tre ganger forlater Biberkopf byen, men kommer alltid tilbake. Hva skal til for å finne fred?

Som tittelen angir, er Berlin Alexanderplatz like mye et portrett av en by som av en mann. Alfred Döblin (1878 - 1957) viser oss Berlin på 1920-tallet som om han brukte kameralinse og mikrofon. En rekke små detaljer fra byen flimrer forbi der vi følger Franz Biberkopf på hans vei: ukebladsforsider, værmeldinger og folks snakk på gata. I tillegg krydres fortellingen om Biberkopf med fakta om verden utenfor, alt fra krigsrapporter til bibelske allusjoner. Denne enestående montasjeromanen knytter det enkelte individets skjebne tett til den moderne metropolen og utforsker de politiske og sosiale kreftene som former hver og en av oss.

Det Berlin som skildres i romanen, finnes ikke lenger. Döblin tegner likevel en verden i Berlin Alexanderplatz som både er så detaljert og så omfattende at den tilsynelatende griper om alle aspekter ved det å være et moderne menneske.

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: De norske bokklubbene
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252553185
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Berlin Alexanderplatz
Nr: 4310241
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger