Yoruba

et vestafrikansk folks myter og dikt

Helge Rønning (Redaktør) ; Egil Halmøy (Oversetter)

Yorubaene er en av de største folkegruppene i Nigeria, og er også godt representert i Benin. Historisk har yorubaene levd i mektige bystater, og de religiøse tekstene vitner om en avansert kultur. Deres tradisjonelle religion har et stort antall guder, men også en øverste skaper. Les mer
Vår pris: 378,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 421,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Om boka

I dag bekjenner de fleste yorubaer seg til kristendom eller islam, men den tradisjonelle religionen er fortsatt levende og har blandet seg med de nye trosretningene. Den nigerianske forfatteren og nobelprisvinneren Wole Soyinka er en av flere prominente afrikanske forfattere som nytolker yoruba-mytologien i sine verker.

Mange av mytene kan være svært gamle og har vært gjennom en lang tradisjon av muntlige overleveringer før de ble skrevet ned på 1800-tallet. Med slavetransportene ble yorubaenes religion spredt til Latin-Amerika og Karibia, der den har gitt opphav til flere nye religioner.

Tekstene i denne boka er et representativt utvalg av myter og dikt fra en rik litterær tradisjon, foretatt av professor Helge Rønning, som også har skrevet det innledende essayet. Tekstene er oversatt fra engelsk av Egil Halmøy.

Helge Rønning (f. 1943) er professor i humanistisk mediekunnskap ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Afrikansk litteratur, kultur og medier er et viktig faglig interesseområde for Rønning, som har hatt flere lange opphold i forskjellige deler av Afrika, sist i Mosambik. Han har studert ved School of Oriental and African Studies i London.

Fakta