Meny

Den merkelige hendelsen med hunden den natten

; Ove Steen (Oversetter)

Christopher finner naboens hun stukket ihjel med en høygaffel, og han bestemmer seg for å løse mysteriet. Men under den døde hunden ligger løgner og mørke følelser begravd. Les mer
Vår pris
69,-
Spar
124,-

Veil. pris: 193,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 69,-
Spar: 124,-

Veil. pris: 193,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Christopher John Francis Boone er midt i tenårene og går på spesialskole fordi han er autist. Han bor sammen med faren i den lille, engelske byen Swindon, ikke langt fra London. Christopher drømmer om å bli vitenskapsmann og astronaut, og har en spesiell hang til kompliserte matematiske utfordringer. Tallenes entydighet inngir ham trygghet. Og det er på grunn av hans tallfiksering at vi får vite at denne fortellingen begynner syv minutter over midnatt. Nøyaktig.

Mesterdetektiv
På dette tidspunktet, midt på plenen foran huset til naboen Mrs. Shears, finner Christopher puddelen hennes Wellington død, med en høygaffel stukket gjennom kroppen. Et mord har altså funnet sted, og Christopher, som er en stor tilhenger av Sherlock Holmes, bestemmer seg for å finne ut hvem og hvorfor. Det skal vise seg at Christophers strabaser for å nøste opp mordgåten, også bringer ham til bunns i uklarheter rundt hva som skjedde med moren et par år tidligere.

"Christopher forstår komplisert matematikk, men mennesker forstår han seg ikke på."

Strenge rutiner
Men å finne ut av uforutsette ting er dessverre det som strider mot Christophers natur, da dagene hans er lagt opp etter strenge rutiner slik at han mentalt skal klare å komme seg gjennom dem. Og å løse et mordmysterium er slett ikke lett for en som ikke forstår ironi, metaforer og ansiktsuttrykk, som ikke tåler å bli tatt på, som avskyr fargene gult og brunt og som mener å kunne forutse om det blir en fin eller dårlig dag basert på fargene på bilene han passerer på skoleveien: Fire røde biler etter hverandre betyr en Fin Dag.
Christopher forstår komplisert matematikk, men mennesker forstår han seg ikke på. 
I en slik fortelling, med en hovedperson som Christopher, utvides vår forståelse av andre mennesker. For i Christophers observasjoner av foreldrene skimter vi menneskelivets dypeste drømmer og skuffelser. Og kanskje forstår Christopher mennesker på en måte som vi andre ikke forstår? 

"Mark Haddons perle av en bok handler om trangen til å gjøre livet så klart og fattbart som mulig."

Kunsten å sortere inntrykk
Mark Haddons perle av en bok handler om trangen til å gjøre livet så klart og fattbart som mulig, i en komplisert verden. Men dette er ikke et bevisst valg for Christopher, det er snarere en nødvendighet. Sanseinntrykkene er knugene kolossale. Han må sortere dem ut på et vis. Christophers egen fortelling om mordoppklaringen (læreren har bedt ham om å skrive den), er krydret med spennende illustrasjoner og tallmysterier, og bidrar til å gi oss et uforglemmelig portrett av en helt spesiell ung mann.

Presentert av Børge Skråmestø

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Bokklubben
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 229
ISBN: 9788252561357
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The curious incident of the dog in the night-time
Nr: 1399578
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger