Dikt i hundre

folkets favoritter 1905-2005

Anna-Karin Brattli Aaserud (Redaktør) ; Maria Børja (Redaktør) ; Elisabeth Johansen (Redaktør) ; Arne Ruste (Redaktør)

Tidligere i år ble det avholdt en folkeavstemning i Norge. Uten gatedemonstrasjoner og tv-debatter. Temmelig stillferdig, altså, for det var poesi det gjaldt. Parolen var: Send inn ditt favorittdikt - utgitt mellom 1905 og 2005 - til Dagbladets poesinettsted Diktkammeret. Slik skulle nasjonens mest "populære" diktere/dikt kåres og ett hundre av dem utgis i bok, som en poetisk markering av hundreårsjubileet for nasjonens selvstendighet. Les mer
Vår pris
217,-
Spar
31,-

Veil. pris: 248,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 11 bonuskroner!

Vår pris: 217,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 248,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 11 bonuskroner!

Om boka

"En ekstraordinær og spennende samling"

Det ble til Dikt i hundre - en helt annerledes diktsamling hvor vi finner noen av de mest velkjente og folkekjære diktene side om side med de nye og "eksperimentelle". En antologi vi aldri har sett maken til, og som det er all grunn til å gratulere seg selv med.

Spennende samling
Slik er dette blitt en samling for folk som ikke er engstelige for overraskelser. Og kanskje kan man ut fra tilfanget gjøre seg visse betraktninger med hensyn til forholdet mellom poesileserne og poesien i år 2005. Uten at det er mulig (eller nødvendig) å trekke bastante slutninger. En kan fremdeles registrere en viss forkjærlighet for vers i bundne former. Det er påfallende at det fantes bare ett eneste foreslått Wildenvey-dikt. Det ville vært utenkelig for, la oss si, 25 år siden. Inger Hagerup, Arnulf Øverland, André Bjerke og Jens Bjørneboe fyller ut den plassen.

"En antologi vi aldri har sett maken til,
og som det er all grunn
til å gratulere seg selv med"

Og det fører oss til neste opplagte refleksjon: Dikt som uttrykker engasjement, som appellerer til samvittighet, moral og medmenneskelighet sitter visst godt i bevisstheten til det norske folk. Motsatt kan det se ut til at du må lete lenge etter et utpreget metadikt, det vil si dikt om poetens egen kamp med eller mot ordene, eller om den dobbelte eller tvilsomme velsignelse ved å være medium for poesien.

Fra kjærlighetsdikt til kampdikt
Også blant de diktene som topper lista er det en stor spredning i form, innhold og alder: Det eldste kom ut i 1923 (Olav Nygards No reiser kvelden seg), mens det yngste er Johann Grips Hentet fra 2003. Dette diktet ble en "klassiker" på veldig kort tid. Og interessant nok, om ikke så overraskende, hele tre av de diktene som fikk flest stemmer forholder seg til barn, med undertekst inn i vårt voksne liv.

"De mest folkekjære diktene side om side med de nye"

For øvrig finner vi både kampdikt, eksplisitte kjærlighetsdikt og dyptloddende eksistensielle dikt, og de favner fra det betraktende, erkjennelsesfilosofiske til det vilt subjektive. Spesielt gledelig er det å finne to av de mest sentrale representantene for modernismens gjennombrudd (Paal Brekke
og Olav H. Hauge), og at det lille, geniale diktet "Dråpen" av Jan Erik Vold smatt inn blant de "ti på topp". Dette viser et mangfold og en bredde som bare bekreftes tvers gjennom boka, og gjør den til en ekstraordinær og spennende samling.

Hentet

Barn
har en egen måte
å bruke språket på.
I barnehagen der
sønnen min går,
blir de for eksempel "henta".
Sunniva, du er henta!
roper
de, når for eksempel
Sunniva
blir hentet, og Sunniva
slipper det hun har
i hendene
løper hvinende
nedover skråningen
rett
i armene på den
som står ved porten
og er kommet for å hente.

Når også jeg en gang
får øye på
at noen står i porten
og skal hente meg
da håper jeg
at det vil skje
nøyaktig slik.

Johann Grip

 

Fakta