Meny

Bienes hemmelige liv

; Bård Kranstad (Oversetter)

Lily har gått gjennom livet med vissheten om at hun drepte moren sin. Det er nesten mer enn hun kan bære. Les mer
Vår pris
129,-
Spar
64,-

Veil. pris: 193,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 129,-
Spar: 64,-

Veil. pris: 193,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Alt fjorten år gamle Lily Owens minnes om sin mor, er måten hun døde på: En åpen koffert på gulvet. Moren som drar klær ut av klesskapet og slipper dem ned i kofferten uten å brette dem. Lyden av farens fottrinn i trappen, krangelen som følger, basketaket. Et skytevåpen i morens hånd. Våpenet som faller til gulvet. Lily som plukker det opp. Smellet som dreper moren.

"En av de mest fantasifulle og betagende
bøkene jeg har lest på lenge"
The Oxford Times

Vonde minner
I ti år har Lily levd med vissheten om å ha tatt livet av det mennesket hun elsket høyest. Dagene preges av et konstant savn etter morskjærlighet, som bare delvis erstattes av vennskapet med den svarte hushjelpen Rosaleen. Lily vokser opp på en ferskenfarm i Sør- Carolina sammen med sin far, som hun ikke får seg til å kalle pappa, bare T. Ray. Årene etter det tragiske dødsfallet har gjort T. Ray til en bitter og innesluttet mann som viser liten interesse for datteren, bortsett fra når han lar henne knele i timevis på grus som straff for dårlig oppførsel.

Lily har få venner. Om natten lytter hun til biene som svermer i rommet hennes mens hun spinner fantasier omkring morens person: Hva slags menneske var hun? Sov hun i tynne nattkjoler? Brukte hun hårspenner? Det eneste håndfaste Lily har, er en liten eske med noen av morens eiendeler: Et fotografi, et par hvite hansker og et bilde av en sort madonna. Noen ganger, før hun legger seg, fyller hun de hvite hanskene med bomull og holder dem i hånda natten igjennom.

"Nesten perfekt underholdningsroman."
Aftenposten

På rømmen
Det monotone livet på ferskenfarmen endrer seg først når Rosaleen blir arrestert for å ha spyttet på en gjeng hvite mannfolk. Lily frykter at mennene vil hevne seg ved å ta livet av Rosaleen, som allerede er blitt banket opp så kraftig at hun har havnet på sykehus. Dette er de amerikanske sørstatene i 1964. USAs svarte befolkning har nylig fått stemmerett, men skillet mellom hvite og afroamerikanere er fortsatt dypt og ubestridelig forankret i folks bevissthet. Aldri, reflekterer ettertenksomme Lily, har vel pigment spilt slik en stor rolle. Selv er hun ikke så opptatt av hudfarge og bestemmer seg for å redde Rosaleen fra sykehuset. Og når hun først er i gang, hvorfor ikke rømme i samme slengen? Snart er Lily og Rosaleen på vei bort fra ferskenfarmen og T.Ray.

De havner i småbyen Tiburon hvor en meget spesiell honning produseres; den har bilde av en sort madonna på krukkene. Lily gjenkjenner bildet fra morens eske, og alle spørsmålene som oppstår i kjølvannet av dette leder henne til en biefarm hvor tre fargede søstre lever i felleskap. Etter hvert finner Lily svarene hun leter etter. Bildet av moren trer tydeligere frem, men ikke nødvendigvis slik hun hadde håpet.

"En deilig flukt inn i et kvinnefellesskap
preget av solidaritet
og kjærlighet."
Elle

En verden av sanser
Bienes hemmelige liv er en kjærlighetshistorie. Ikke mellom mann og kvinne, men mellom Lily og fire sterke, fargede damer som tilbyr henne en kjærlighet hun ikke alltid våger å tro på eller ta i mot. - Kvinner, sier den eldste av de tre søstrene på honningfarmen, er de beste bivokterne, for de har en egen evne til å elske vesener som stikker. Bienes hemmelige liv er en roman full av slike stikk, både lattervekkende og sørgelige. Det er også en bok det er påfallende lett å elske.

 

Presentert av Kristin Valla - journalist og forfatter

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Bokklubben
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 345
ISBN: 9788252562187
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The secret life of bees
Nr: 1524925
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger