Meny

Drageløperen

; Elisabet W. Middelthon (Oversetter)

Drageløperen er en historie fra Afghanistan fortalt med drivet til en amerikansk spenningsroman - om en ganske vanlig oppvekst med en ganske uvanlig vending. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
248,-

Veil. pris: 298,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 248,-

Veil. pris: 298,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Kristin Valla

 • Den fødte forfatter - portrett av Khaled Hosseini
 • Vinteren som forandret alt - les utdrag fra Drageløperen

  To barn vokser opp i en velstående forstad til Kabul. Amir og Hassan er bestevenner, de bor vegg i vegg og leker sammen hver dag. De skyter valnøtter med sprettert på naboens enøyde schæfer. De ser The Magnificent Seven med John Wayne tretten ganger på kino. De bruker ukelønnen sin på varm Coca-Cola og plager insekter i hagen. "Noen ganger virker det som om hele barndommen min er en lang, lat sommerdag sammen med Hassan," tenker Amir i etterkant. Vinteren var heller ikke verst; da var skolen stengt og de spilte kort ved ovnen eller bygde snømenn i hagen. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle lese en bok fra Afghanistan og få assosiasjoner til min egen oppvekst i Nord-Norge.

  Herskap og tjenere
  Amir og Hassan er ikke helt som andre bestevenner. Mens Amir bor i ett av Kabuls vakreste hus, blant mosaikkfliser, lysekroner og gullbroderte gobeliner, vokser Hassan opp i et skur i Amirs hage. Han er tjenerens sønn. Når Amir våkner, serverer Hassan ham frokost, rer Amirs seng, pusser Amirs sko og stryker klærne hans. Og når Amir blir kjørt til skolen i familiens svarte Ford Mustang, blir Hassan igjen i huset for å vaske tøy, feie gulv, vanne plenen, lage mat.

  "Dette er en førstehånds beretning om en ganske vanlig barndom
  som tar en uvanlig vending."

  Hassan lærer aldri å lese. Amir liker å fortelle ham historier med vanskelige ord han vet at Hassan ikke forstår. Han liker å få Hassan til å spørre. Men Hassan er god til én ting. Han er en utmerket drageløper. Hvert år avholdes det  konkurranser hvor flere titalls drager seiler i lufta. Den dragen som er i lufta lengst, vinner. Det året Amir vinner, må han velge mellom å feire sin egen seier eller å berge sin venn fra en grusom ugjerning. Det valget han gjør, skal hjemsøke ham i årene som kommer.

  Et nytt hjemland
  Romanen begynner under monarkiets siste, fredelige dager i Afghanistan. Så tar det brått slutt. Amir og faren hans, Baba, reiser til USA, hvor de får asyl. Amir er gift og godt etablert i San Francisco da han plutselig mottar en telefon fra hjemlandet. Telefonen gir ham svar på et spørsmål han har båret på i årevis: Hva har hendt med Hassan? Amir reiser tilbake til Afghanistan, som nå er i hendene på Taliban. Det er tjue år siden han har vært i hjemlandet, og han drar dit for å gjøre opp for seg. Det handler ikke om penger. Det handler om mot - og hans egen samvittighet. En ugjerning ble begått mot Hassan, uten at Amir forsvarte sin venn. Nå har han mulighet til å gjøre det godt igjen.

  Fra innsiden
  Litteratur er et av de viktigste botemidlene vi har mot fordommer. Dette er ikke Afghanistan sett utenifra. Dette er en førstehånds beretning om en ganske vanlig barndom som tar en uvanlig vending. I tillegg har forfatteren lest nok  amerikansk skjønnlitteratur til å vite hvordan han skal holde på leseren, få oss til å elske hans karakterer og, ikke minst, bli sultne på mer.

  Foto: Agnete Brun Kristin Valla er forfatter og journalist

   

 • FAKTA
  Utgitt:
  Forlag: Schibsted forlagene
  Innbinding: Innbundet
  Språk: Norsk Bokmål
  Sider: 382
  ISBN: 9788252561678
  Utgave: 1. utg.
  Orig.tittel: The kite runner
  Nr: 1560034
  VURDERING
  Gi vurdering
  Les vurderinger