Meny
 

Husmannskost : fra verdens nest beste kokk

fra verdens nest beste kokk

; Guri Dahl (Illustratør)

Etter at gjestene er gått, kaster kjøkkenets elitedivisjon seg rundt og lager ordentlig mat. Les mer
Vår pris
399,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 399,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Som nyutnevnt kaptein på Kokkelandslaget har Tom Victor Gausdal demonstrert at han kan lage verdens flotteste mat. Denne gangen er utfordringen en annen. Husmannskost henvender seg til alle som har et forhold til våre hjemlige tradisjoner, og som ønsker å få mesterkokkens egne anvisninger for hvordan man fornyer hverdagsmaten.

Mors kjøttkaker
Kjøttkakene hennar mor har vært gjenstand for mye fleip. Men hva er det som gjør at mange av de rettene vi fikk servert av mor eller bestemor (det var nok ikke så mange bestefedre som sto for serveringen i de tusen hjem) har satt så sterke spor i smakshukommelsen? Er det bare et skjær av nostalgi over svunne tider og glade barneår? Eller har det rett og slett å gjøre med at det er få ting som smaker bedre enn hjemmelagede kjøttkaker, glohet oksehalesuppe eller en fyldig lapskaus på en hustrig vinterdag?

Vær- og føreforhold
For det er selvfølgelig sånn at det lokale kjøkkenet henger nøye sammen med klimaet. Ikke bare var man i tidligere tider mer avhengige av lokal råvareforsyning enn vi er i dag, maten blir også gjerne tilberedt etter forholdene - og da passer det gjerne bedre med litt kraftig og varmende kost her oppe i det høye nord.

De ulike råvarene var heller ikke naturlig tilgjengelige hele året, så tidligere tiders konserveringsmetoder har satt sitt preg på menyen. Sylteagurker kjenner vi alle til, men det er kanskje ikke alle som har smakt syltet portulakk? Portulakk er en urt som til og med finnes i en del hager, gjerne uten at eierne kjenner til den.

Norsk spesial
Heldigvis er en del hjemlige nyttevekster tatt inn i varmen igjen i løpet av de siste åra. Jordskokk og skorsonnerøtter (eller svartrot) er blant de nyttevekstene som har sust inn på restaurantkjøkkenene i et knallsterkt comeback. Stuede jordskokker med forlorne egg og fattigmanns trøst er gamle oppskrifter, men glir rett inn i hvilken som helst trendy meny.

Fisk er også en vesentlig del av våre kostholdstradisjoner. Denne verdifulle råvaren måtte tas vare på, ved hjelp av tørking, salting, raking, graving, luting eller speking. Sursild, klippfisk, røkt makrell - mye snadder faller inn under denne kategorien. Heldigvis er vi også velsignet med en lang kystlinje, og har også hatt tilgang på fersk fisk! Gausdals ørret med tartarsaus er en glitrende vri på en velsmakende klassiker.

Smelter på tunga
Vel verdt å prøve er også oppskriften på surstek. Steken legges i surmelk natten over, og får trekke langsomt til steketermometeret viser 70 grader. Resultatet er forbløffende. Snakk om å smelte på tunga!

Langsomt er også et stikkord for Gausdals ovnsbakte oksebryst med grønnsaker - en opplagt vinner til vinterlige søndagsmiddager. En muligens mindre kjent klassiker, er retten flesk og duppe. Ekstra brune kafeer har fremdeles flesk og duppe på menyen, og kjennere hevder at dette er så godt at det er farlig! Og bor du ikke i nærheten av et brunt vannhull, er det jo like greit å lage godsakene hjemme.

Søtt til sist
Når man synker sammen i velbehag etter et bedre måltid, melder behovet seg raskt for noe søtt. Karamellpudding er kongen blant dessertene, og en skikkelig, hjemmelaget karamellpudding er fullt mulig å få til - bare man passer på temperaturen. Enklere, og i alle fall nesten like godt, er tilslørte bondepiker, rabarbrasuppe eller moltekrem. Tom Victor Gausdals favoritt over alle favoritter, tjukklefsa, er også som manna fra himmelen for alle godtemonsene blant oss.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Forlaget Press
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 208
ISBN: 9788252562576
Utgave: 1. utg.
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger