Meny
 

Sin egen herre

; Tone Myklebost (Oversetter)

Serie: Verdensbiblioteket 29

Etter atten år i tjeneste på en gård og for en bonde han misliker har Bjartur endelig spart opp nok penger til å kjøpe sin eget bruk. Han kaller det Súmarhus. Følelsen av å være en fri mann overgår det at gården aldri vil gjøre han rik. Les mer
Vår pris
378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Så fantastisk det er som voksen å bli forført inn i en verden av spøkelser og overtro som vi ofte fortapte oss i som barn! Laxness' mesterverk åpner nemlig som en overtroisk skrøne: Vi møter heksa Gunnvor, som er så blodtørstig at hun ikke bare dreper og eter folk mens hun er i live, men fortsetter å kreve liv etter sin død. Til hennes landjord kommer den standhaftige Bjartur, som nekter å gi etter både for spøkelser, trange tider og øvrigheten.

Fra spøkelsesberetningen i bokens åpning går vi over i en mer realistisk bondefortelling, men stilen endrer seg stadig. Sin egen herre tar oss med på en reise gjennom islandsk historie og veksler mellom poetiske landskapsskildringer og burleske bukkeritt, grove viser og sterke karikaturer. Det er nesten så man ikke skulle tro at så ulike stilformer kunne tilhøre samme verk, men hos Laxness virker alt som en del av en organisk helhet: Et mektig og underholdende verk!

Einar Már Gudmundsson har skrevet det innledende essayet til Sin egen herre, og Tone Myklebost har oversatt romanen til norsk.

 


Einar Már Gudmundsson (f.1954) regnes som en av Islands største samtidsforfattere. Han begynte som lyriker i 1980, men slo for alvor gjennom som romanforfatter i 1982 med Ridderne av den runde trapp  (på norsk i 1986). Andre oversatte romaner er: Fotspor på himmelen (1999), Navnløse veier (2005) og Beatlesmanifestet  (2006).

Hans mest kjente verk er Universets engler (1993, norsk 1995), som ble belønnet med Nordisk Råds litteraturpris i 1995. Historien om den schizofrene Pall nådde et enda større publikum da filmatiseringen kom i 2000. Gudmundsson karakteriseres som en mesterforteller med sympati for dem som står utenfor. Han går ikke av veien for å blande realisme og fantasi i sine islandske univers, som når den greske dikteren Homer tar taxi i dagens Reykjavik i diktet "Orkanens øye".

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Bokklubben
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252563238
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Sjálfstætt fólk
Nr: 1707604
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger