Meny
 

En ubehagelig sannhet

; Irene Inman Tjørve (Oversetter)

De dramatiske klimaendringene er menneskehetens største miljøutfordring. Bill Clintons tidligere visepresident har skrevet en bok som viser vei ut av dette uføret. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
280,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 280,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Børge Brende,stortingsrepresentant og tidligere miljøvernminister, samt leder av FNs kommisjon for bærekraftig utvikling.

Al Gores film En ubehagelig sannhet gikk for fulle hus i fjor. Nå er boken her, og den er etter min mening enda sterkere. Det er ikke å ta munnen for full å omtale den som en av århundrets viktigste bøker.

Klimatruslene må tas på alvor
Med prognoser som tilsier at middeltemperaturen på jorden kan endres mer i de kommende hundre år enn i de 10 000 som er gått siden forrige istid, begynner klimaalvoret å gå opp for oss. Boken er ikke skremselspropaganda, den presenterer de harde fakta når det gjelder temperaturendringer og økningen av CO2- innholdet i atmosfæren.

"Dette er ikke science fiction, men harde realiteter."

Gore dokumenterer på en pedagogisk måte at dersom vi ikke gjør noe med dagens CO2-utslipp, vil temperaturen fortsette å øke og vi kommer til å få mer ekstremvær, som tørke, flom og orkaner. Hvis Grønlandsisen smelter vil havet stige syv meter og landområder som Florida, Bangladesh og Nederland vil ligge under vann. Resultatet vil bli over 100 millioner klimaflyktninger.

Artsmangfoldet kan bli borte
Den minkende drivisen i Arktis reduserer bestanden av ringsel, noe som igjen truer isbjørnen. Selv golfstrømmen, som gjør at Norge er isfritt, kan snu. Siden de fleste mennesker på jorden, også i vårt land, bor langs kysten, kan det få store konsekvenser for våre livsbetingelser. Dette er ikke science fiction, men harde realiteter.

"Vi må, slik Al Gore tar til orde for,
satse på tidenes løft for energieffektivisering
og fornybar energi."

Al Gore er utrolig personlig i denne boken. Vanligvis forbinder jeg ham med viktige taler på den internasjonale scene, men i En ubehagelig sannhet kommer vi under huden på ham. Han viser et utrolig sterkt miljøengasjement, og vi blir kjent både med ham og familien. Boken er rikt illustrert, både med private bilder og illustrasjoner av hvordan isbreer smelter og hvordan ørkener vinner nytt terreng. Vi har kun én til to generasjoner på oss for å snu til en mer bærekraftig kurs - hvis ikke vil tornadoen som smadret New Orléans til pinneved fremstå som daglig kost rundt omkring på kloden.

Ved et veiskille
Risikoen i årene fremover ligger i "business as usual"-tenkning, fremholder Gore. Dersom vi ikke endrer dagens utvikling, vil vi globalt doble klimagassutslippene frem til 2030. Slik kan det ikke fortsette - vi må, slik Al Gore tar til orde for, satse på tidenes løft for energieffektivisering og fornybar energi.

Vi står ved et veiskille. Al Gore har i tjue år vist globalt lederskap i kampen mot klimaendringer. Han har holdt foredrag og kjempet for tøffere virkemidler. Etter min mening har Gore gjennom sitt miljøengasjement generelt og i kampen for å unngå menneskeskapte klimaendringer spesielt gjort seg fortjent til å motta Nobels fredspris.

En ubehagelig sannhet er så viktig og har et slikt driv over seg at den allerede ligger på salongbordet i stua vår. Den er både spennende og velskrevet - og litt skremmende, jeg må innrømme det.

Fakta

Innholdsfortegnelse


Vi står overfor en felles, global krise: Klimaet vårt er i drastisk endring, og forandringene foregår i et tempo vi hittil ikke har forutsett. Dette er utgangspunktet for Al Gores nye bok om klimaendringene og hva vi alle kan gjøre for å motvirke dem. En ubehagelig sannhet er en allment tilgjengelig innføring i vår tids mest alvorlige tema, et tema det er vår felles plikt å sette oss inn i. Med overbevisende fakta i form av både bildemateriale, tekst og grafiske fremstillinger har Gore og En ubehagelig sannhet nådd flere og truffet hardere enn noe annet initiativ i klimadebatten. En ubehagelig sannhet er en viktig vekker, skrevet av temaets globale ambassadør.Boken baserer seg på et foredrag Gore har holdt i over 1000 byer verden rundt.
Levert av © DnBB AS