Meny

50 turer i Norge

Til fjells, til fots, til vanns, på sykkel - denne nye turboka har ideene til nye og morsomme turer for deg og dine. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
249,-

Veil. pris: 348,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Vår pris: 99,-
Spar: 249,-

Veil. pris: 348,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Norges kystlinje er 83 281 km. Lengden er 1752 km, og på det bredeste er landet 430 km. Flateinnholdet er 385 155 km² medregnet Svalbard. Norges høyeste punkt, Galdhøpiggen, er 2 469 meter, og Norges laveste er i hvert fall mer enn 3100 meter under havoverflaten utenfor Vesterålen. Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne, Norge har mer natur per kvadratkilometer enn de fleste andre land. Dette er sannsynligvis den viktigste grunnen til at nordmenn er blant verdens ivrigste turfolk. Mens engelskmenn går på pub og danskene går ut for å kjøpe wienerbrød og søndagsavisen, går nordmenn på tur, vanligvis med ryggsekk, og gjerne langt. Det å dra på tur er nærmest en folkebevegelse, men mange av oss trenger iblant inspirasjon og ideer til nye turmål.

Norge ditt nærmeste ferieland
Boka 50 turer i Norge omtaler mye av det flotteste vi kan by på av turer her i landet og bør lokke enda flere mennesker ut for å oppleve hva landet vårt har å by på. Forfatteren, Odd Roar Lange, har arbeidet som reiselivsjournalist i Dagbladet i mange år og kjenner landet godt. I boka går han systematisk til verks og presenterer fem forskjellige måter å komme seg ut på tur. Han starter med 10 utvalgte fjellturer, fortsetter med 10 flotte kano-, kajakk- og båtturer og tar deretter i tur(!) og orden for seg 10 utvalgte sykkelturer, gutteturer og jenteturer.

De fineste fjell-, kano- og sykkelturer
Fjellturtipsene inneholder selvfølgelig en detaljert beskrivelse av fotturen gjennom Aurlandsdalen. Det er Norges flotteste fottur, mener nå jeg, men boka inneholder også andre høydepunkter, bokstavelig talt. Den tar for eksempel for seg en storslagen rundtur i Rondane og en tur tvers over Vidden, bergensernes nærfjell. Den godeste forfatter Lange svinger dessuten innom både Besseggen, Kjerag, Preikestolen og Gausta- toppen før han lander i et villmarksspa på Haukeliseter. Det siste er heller ingen dårlig fjellopplevelse. Når det gjelder turer med kano eller båt, er Fjorda, Haldenvassdraget og Ryfylkeøyene tre av forslagene som bør friste selv de mest blaserte. Sykkelturforslagene bør også pirre setemusklene til pedalfolket: Eventyrveien i Hallingdal, Femunden rundt og øyhopping på Romsdalskysten med sykkel er bare tre stikkord som viser mangfoldet av muligheter.

Toppen av gutte- og jenteturer
Det er noe eget med å samle en flokk venner og dra på tur, særlig hvis det blir samme kjønn i turgruppa. Odd Roar Lange har tatt konsekvensen av dette og komponert 20 toppturer for henholdsvis gutter og jenter. Gutteturene favner machogreier som rafting i Sjoa, pubtur på Hustadvika og hav- og fjelltur i Lyngen. Foreslåtte turer for jentene er for eksempel seilkurs, shoppingtur i Tromsø og nostalgicruise i Lofoten. Men, for at ikke likestillingsombudet skal kobles inn, må jeg skynde meg å tilføye: blant forslagene til gutteturer er også brødbakekurs ved Randsfjorden. Jentene fristes også med klatretur på Store Skagastølstind og påsketur til Svalbard, så balansen er det ingen ting å si på. Det er heller ingen grunn for verken jenter eller gutter til å bli fristet bare av "sitt" kapittel. I denne boka finner du ingen ekstreme turvarianter, men morsomme og overraskende forslag til turer i vårt fantastiske land.

Fakta