Meny

Det svarte tårnet

; Bodil Engen (Oversetter)

Adam Dalgliesh iler til unnsetning når Fader Baddeley sender bud på ham. Bare synd han er død og begravet innen Dalgliesh når fram. Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 31 bonuskroner!

Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 31 bonuskroner!

Om boka

  • Endelig oversatt til norsk
  • En av James' egne favorittromaner
  • Førsteklasses Adam Dalgliesh-krim
Etter å ha vært alvorlig syk, reiser inspektør Adam Dalgliesh til Dorset for å besøke en gammel venn som har sendt bud på ham. Overraskelsen er derfor stor når han kommer fram og finner ut at fader Baddeley er både død og begravet. Det Dalgliesh hadde sett for seg som en fredelig tur til vakre Dorset, blir et mareritt av sykdom, død og uhygge når han kommer til Toynton Grange, et privat hjem for uhelbredelig syke. Dalgliesh' venn, fader Baddeley, levde og virket her, men før han døde sendte han et brev til Dalgliesh der han uttrykkelig ba om politifaglig hjelp i et problem som opptok ham.

Trusselbrev
Etter sigende døde fader Baddely av hjertesvikt. Dalgliesh bestemmer seg likevel for å bli på institusjonen noen dager, siden han har arvet boksamlingen til den gamle presten. Han oppdager da at skatollet til presten er brutt opp. En dagbok er borte, og han finner også et trusselbrev. Kan presten ha blitt tatt av dage, fordi han visste noe han ikke burde vite?

"Det svarte tårnet er en gavepakke til
alle som elsker klassisk, engelsk krim."

Dalgliesh' mistanker om at noe er galt fatt, styrkes når han får høre om den unge rullestolbrukeren Victor Holroyd, som styrtet i avgrunnen i rullestolen sin fra klippen Toynton Head, like i nærheten av Det svarte tårnet helt ute ved kysten. Tårnet har en uhyggelig historie.

I 1887 murte Wilfred Mancroft Anstey seg inne i Det svarte tårnet for å sulte seg i hjel. Da han ble funnet, var fingertuppene slitt av inn til beinet. Han hadde prøvd å klore seg ut. Han angret på måten han hadde valgt å møte døden på.

Barnebarnet hans, som også heter Wilfred Anstey, driver institusjonen Toynton Grange. Institusjonen er i pengetrøbbel, og Wilfred vurderer å selge eiendommen, eventuelt overlate den til Ridgewell-stiftelsen, som kan videreføre virksomheten. Wilfred har imidlertid et sterkt personlig ønske om at institusjonen skal bestå. Han opprettet den etter at han angivelig ble helbredet for multippel sklerose på pilegrimsferd til Lourdes i Frankrike. Årlige pilegrimsferder til Lourdes er en viktig del av tilbudet til pasientene på Toynton Grange, noe som påkaller Dalgiesh' oppmerksomhet.

"Selv om Dalgliesh er svekket etter å ha
sett døden i øynene på grunn av sykdom, lever
politimannen i ham i beste velgående."

Den gamle etterforskeren liker seg dårlig på Toynton Grange. Han er ikke på jobb, så han er sterkt fristet til å forlate "dette klaustrofobiske, selvbeskuende samfunnet." Men selv om Dalgliesh er svekket etter å ha sett døden i øynene på grunn av sykdom, lever politimannen i ham i beste velgående. Han vil til bunns i mysteriet på Toynton Grange.

Brann i tårnet
Viljen til å finne løsningen blir ikke mindre når nok en beboer blir funnet drept, og Wilfred Anstey holder på å bli brent til døde i Det svarte tårnet. Det er ingen tvil. En skruppelløs morder er løs på den en gang så fredfulle institusjonen, og motivet for de mange drapene er svært overraskende.

Det svarte tårnet av P. D. James er en gavepakke til alle som elsker klassisk, engelsk krim. Det er bare å glede seg!

Fakta