Myter fra Meso-Amerika

Lars Kirkhusmo Pharo (Redaktør) ; Kari Risvik (Oversetter) ; Kjell Risvik (Oversetter)

Kulturregionen Meso-Amerika omfatter store deler av Mexico og det nordlige Mellom-Amerika: Guatemala, Belize og den vestre delen av Honduras og El Salvador. Les mer
Vår pris: 89,-
Spar: 286,-

Veil. pris: 375,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

De mesoamerikanske folkegruppenes kulturer og religioner har mange likhetstrekk: avanserte kalendere, felles tellesystem, høyt utviklede skriftsystemer, monumental arkitektur, et rituelt ballspill og en rik religiøs litteratur med til dels felles symboler, ritualer og myter.

Den religiøse tradisjonen i Meso-Amerika kan sammenlignes med de store verdensreligionene. Mens de religiøse tradisjonene i de gamle sivilisasjonene i Egypt, Mesopotamia og Hellas er forsvunnet, er mange guder, symboler, ritualer og myter fra tiden før spanjolene erobret Amerika, fortsatt en levende del av mesoamerikansk kultur.

Mytene i dette bindet er hentet fra skriftlige prekolumbiske kilder, fra kilder fra kolonitiden og fra muntlige overleveringer i nyere tid. Tekstene, som ikke har vært utgitt på norsk før, er valgt ut av Lars Kirkhusmo Pharo og oversatt av Kari og Kjell Risvik.


Lars Kirkhusmo Pharo (f. 1967) er stipendiat i religionshistorie ved Institutt for kulturhistorie og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, der han underviser i innfødte amerikanske religioner og kristendommen i Amerika. Hans  doktoravhandling, Tidsritualer, er en analyse av mesoamerikanske kalendere fra Meso-Amerika.

 

Fakta