Meny

Det rene landet

; Agnete Øye (Oversetter) ; Thomas Glover (Omtalt)

Eventyreren Thomas Blake Glover nedkjempet shogunens samuraier, industrialiserte Japan og ble rik på opiumshandel. Men kjærlighetshistorien med Geishaen Mika var tragisk.

"Dette er ikke bare en historisk roman, den sier også mye om vår egen tid og om hva vi er i stand til å gjøre mot hverandre."
The Scotsman Les mer

Vår pris
50,-
Spar
288,-

Veil. pris: 338,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 288,-

Veil. pris: 338,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Jeg har sett hellige fjell og samuraier til hest, hørt sverd forlate sliren og kjent duften fra teblader som ligger til tørk i enorme magasiner i Nagasaki. Jeg har ennå til gode å sette mine ben i Japan, bare så det er sagt. Det Japan jeg her sikter til, er ikke dagens, men slik det var for 150 år siden. Et land med en barnekeiser og en herskende shogun, klaner som kjemper om makten, samuraier som sprer terror og redsel og med vestlige handelsmenn som tar sine første, famlende skritt inn i en verden som i lange tider har eksistert i storslått islolasjon. Og til dette landet reiste jeg på første klasse; med Alan Spences internasjonale bestselger Det rene landet, en roman basert på den sanne historien om skotten Thomas Blake Glover (1838-1911).

"Historien stiger opp fra boksidene
som ekte, levende og nær."

Lyssky affærer
Som tenåring fikk Glover jobb i det engelske tefirmaet Jardine Mathesons kontorer i Nagasaki i Japan. Det manglet ikke på advarsler fra far og angst fra mor, men eventyrlysten som han var, forlot Glover familie og venner i det matte og fuktige Aberdeen og dro. Japan var mulighetenes land. Et land som fløt over av melk og honning. Eller rettere sagt: te og silke. Glover, skulle det vise seg, var et forretningsmessig supertalent av de sjeldne. Allerede etter et par år startet han sin egen forretningsvirksomhet; med te, skip, våpen og opium. Og som 25-åring hadde denne turbo-kombinasjonen av lovlige og lyssky affærer gjort ham til millionær. I pund.

Lumre allianser og en kjærlighetstragedie
Da Glover ankom Japan, ble han advart mot to ting: Mot å blande seg inn i japansk politikk, og mot å involvere seg for mye i de japanske kvinnene. Men det Glover skjønte, var at man for å virkelig lykkes i forretningslivet i dette landet, nettopp måtte involvere seg i landets politiske framtid. Dessuten ... Vi snakker her om en ung mann sprekkfull av hormoner. Så fortellingen om Glover er ikke bare en høydramatisk fortelling om farlige forretningsreiser, svik, mord og lumre allianser, men også om kvinner og kjærlighet. Blant annet hadde Glover et intenst forhold til gledespiken Maki. Med henne fikk han sønnen Tomisaburo. Det sies at det er denne historien som ligger til grunn for handlingen i Puccinis opera Madame Butterfly.

Så i tilfelle du nå gråtmildt griper deg til hjertet og lurer: Ja, Det rene landet byr også på en kjærlighetstragedie av dimensjoner.

Japansk fabeldyr med buskete bart
Arven etter Glover er fremdeles til å ta og føle på. Han var blant annet med da konsernet Mitsubishi ble startet. (Mitsu-bishi betyr 'tre diamanter' og er et klanssymbol). Og arven er til å smake på! Har du vært på en japansk restaurant, har du nok fort skjønt at det mest kjente japanske ølet heter Kirin. Kirin var Glovers eget ølmerke. Godt øl må jo en skotte ha, og finnes det ikke, lager man det selv. Neste gang du besøker en japansk restaurant, bør du ta en nærmere kikk på logoen på flaska. Der vil du ikke bare se en kirin, det japanske fabeldyret som er en krysning mellom hest og drage. Du vil også se at kirinen har blitt utstyrt med en buskete bart, Glovers buskete bart.

"Jeg har sansen for romaner
med en sann, historisk ramme."

En sanselig kulturopplevelse
Jeg har sansen for romaner med en sann, historisk ramme. Spesielt hvis forfatteren, i tillegg til å skrive drivende godt, har gjort godt research-arbeide. Det som da skjer er at historien stiger opp fra boksidene som ekte, levende og nær. Å lese Det rene landet er derfor nærmest for en sanselig kulturopplevelse å regne. Du åpner boka, og det er som om du kjenner aromaen fra tekoppen stige opp for å hensette deg i en annen tilstand. Og der du lar fingrene gli langs bokpermen mens du leser, er det som om du faktisk kan føle på gjenstandene i Glovers verden, helt ned til den lille sprekken i glasuren i tekoppen som Maki rekker ham.

Presentert av Børge Skråmestø, forfatter og frilansskribent.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 371
ISBN: 9788252565614
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The pure land
Nr: 5004268
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger