Meny
 

Kongens merke

Året er 1599. Kong Christian IV av kongeriket Danmark-Norge stiger i land i Vardø. Han setter varige spor etter seg. Les mer
Vår pris
79,-
Spar
137,-

Veil. pris: 216,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 79,-
Spar: 137,-

Veil. pris: 216,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Kong Christian møter et ugudelig folk i en ugjestmild utkant. Og han møter Aona og blir som forhekset. Fiskerjenta Aona er så vakker at den unge og virile kongen ikke kan styre seg. Han voldtar henne, rått og brutalt. Når han har gjort seg ferdig med den gråtende jentungen, slenger han til henne en medaljong. Han tar kniven hennes, risser en C inni en krone på gullstykket. Det er kongens merke. Men det skal mer til for å bryte forhekselsen. Han skal aldri bli ferdig med henne. Aona er trollkvinne. Han skal aldri få glemme forbrytelsen mot henne, om han er aldri så mye konge, det sverger hun på.

Heksekunster
En stormende januarnatt ni måneder etter voldtekten føder Aona en datter på en øy i Lofoten. Jenta får navnet Erla. Linerla er en fugl Aona kan omskape seg til, ryktes det. Datteren må læres opp til å overleve under tøffe forhold på den lille, øde øya i havgapet der hun bor alene sammen med moren.

"Fiskerjenta Aona er så vakker at den unge
og virile kongen ikke kan styre seg."

Aona har mangt å lære bort, hun som kan omskape seg til en fugl, en fisk, eller være som vinden, sies det. Hun som får fisk fra svart hav, som kan lokke drivveden til seg, som kan helbrede alle sykdommer. Det fortelles om det inne på fastlandet. Ryktene når kongens menn, Aona tas til fange og dømmes for hekseri, bare kongens medaljong redder henne fra bålet.

Kan troll temmes?
Når kong Christian får rapporten fra Norge, forstår han umiddelbart hvem det er mennene hans har tatt til fange. Han har aldri kunnet glemme den nordnorske trollkvinnen, han begjærer henne fortsatt, hun er hans hemmelige lyst og lengsel, men han er sikker på at det er hennes forbannelser som har ødelagt både kjærlighetslivet og krigslykken hans. For å sette en stopper for hennes ondskap, sender han henne ned i fangehullet på Akershus og får smidd en maske av jern til henne slik at hennes blikk ikke lenger skal kunne trollbinde. Erla vet ikke kongen om. Hun blir overlatt til seg selv på øya og overlever selv de verste strabaser. Tilfeldigheter fører henne til Romsdal der hun vokser opp hos den lovkyndige storbonden Per Klungnæs. En dag står Sinclair og skotske leiesoldater på tunet hans. Erla og Per får hver på sin måte merke at fienden står i landet. Men selv de mest dramatiske hendelser svekker ikke Erlas innerste og mest brennende ønske - å finne moren igjen.

Kongens merke
Kongens merke er en pirrende blanding av fakta og diktning. Kong Christian IV, Christian Kvart som vi kaller ham i Norge, har så absolutt levd, ham kan vi takke for gruvedriften både på Kongsberg og Røros, for Christiania og Kristiansand, for at Nord-Norge ikke er svensk. Den sjelden edru monarken med større handlekraft enn dømmekraft fikk tjue barn, de fleste uekte som fikk etternavnet Gyldenløve. Innenfor romanens tidsramme 1599 - 1613 fant både hans store Vardø-reise, Sinclair-toget gjennom Gudbrandsdalen og Kalmar-krigen sted, og dessuten kongens intense jakt på trollmenn, hekser og katolikker.

"Han har aldri kunnet glemme den
nordnorske trollkvinnen, han begjærer
henne fortsatt, hun er hans hemmelige lyst
og lengsel."

Erling Pedersen skildrer disse hendelsene, storpolitikken og de sosiale forholdene under barokktiden i Norden gjennom fargerike bilder og dramatiske scener. Samtidig dikter han inn personer i historien som gjør den levende for oss, personer som kan ha levd - hva vet vel vi - men som i alle fall lever lenge i oss. Erling Pedersen har satt sitt merke på leseren.

Fakta