Boktyven

; Henning Hagerup (Oversetter)

Bombene faller. Nazistene regjerer gatene. Familien til ni år gamle Liesel gjemmer en jøde i kjelleren. Bøkenes magi holder motet oppe. Les mer
Vår pris: 99,-
Spar: 230,-

Veil. pris: 329,- (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

 Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Tove Nilsen, forfatter

  • "Fra surfing i Sidney til Nazi-Tyskland" - les portrett av Markus Zusak
  • "Himmelgaten" - les utdrag fra Boktyven

"En av de få historiene som har beveget Døden ... en stor roman" Aftenposten

For en roman, for en intens fortelling! Over 500 sider om et av historiens verste kapitler - og likevel blir man oppglødd og glad av å lese. Hvordan går det an? Fordi forfatteren klarer noe uhyre krevende: Han setter det heslige opp mot det storslagnes dimensjon.

"For en roman, for en intens fortelling!"

Med livet som innsats
Året er 1939 og Liesel er 9 år. Hun og broren er på vei til fosterforeldre i München. Broren dør før de er framme, og Liesel kommer fram til Himmelgaten alene. Jødeforfølgelsene er i full gang. En dag står en utsultet og syk mann i Himmelgaten. Max Vandenburg er 24 år og har ligget i skjul siden Krystallnatten. Han må ha hjelp, og det fort. Redningen blir Liesels fosterforeldre. Den usympatiske og bryske fostermoren Rosa blir god å ha i krisetider. Hun og mannen setter seg i den mest risikable av alle situasjoner: Mens soldatene tramper gjennom gatene, ligger Max i kjelleren og drømmer om boksekamper med der Führer mens han river side etter side ut av Mein Kampf.

I håpløshetens tid
Det er på dette punktet at romanen blir mer spennende enn noen kriminalhistorie. Og det er her det storslagne kommer inn. I 1933 ga 90 prosent av tyskerne støtte til Hitler. Det betyr at 10 prosent ikke gjorde det. Det er de ti prosentene forfatteren konsentrerer seg om. Ikke ved å gjøre dem til helter, men tvert imot ved å vise hvilke forferdelige tvangssituasjoner de havnet i. Dette er en bok som skjærer gjennom de stereotype bildene både av sløve tyskere som fulgte nazismen som kveg, og av føyelige jøder som ikke gjorde opprør. Tusenvis av tyskere gjorde hva de maktet for å opprettholde anstendigheten mens forholdene ble verre og verre.

"Bombene regner over tyske byer. I tilfluktsrommene
sitter vanlige mennesker som ber
om at barna deres skal ha en framtid."

Og hvor ligger det storslagne i dette? I det uuttalte kjærlighetsforholdet mellom Liesel og bestevennen Rudy som streifer sultne rundt. I fosterforeldrenes trassige hverdagsslit. I historien om Max, den jødiske slåsskjempen. Men først og fremst i  forfatterens tone og form. Markus Zusak skriver realistisk og språkbevisst.

Boktyven er ingen tilfeldig tittel. Den handler om så mye mer enn en leseglad fattigjentes trang til å stjele bøker fra de rikes biblioteker. Den handler om ordenes verdi. "Uten ord ville Hitler vært ingenting," skriver forfatteren. Dette er en historie om en verdenskrig og en gal tyrann. Men også om herr Hubermann og hans trekkspill. Om frau Hubermann og hennes anstendighet. Om en løpende gutt og hans drøm om et kyss. Om en leseglad jente som så gjerne vil overleve - og som gudskjelov gjør det.

"Etter å ha lest ferdig denne romanen sitter
jeg igjen med så mange bilder jeg aldri ville
vært foruten. Noen er vonde, noen er vakre,
alle virker sanne."

Forfatteren har latt Døden være fortellerstemmen. Jeg var redd det skulle virke søkt. Slik ble det ikke. Etter å ha lest ferdig denne romanen, sitter jeg igjen med så mange bilder jeg aldri ville vært foruten. Noen er vonde, noen er vakre, alle virker sanne. Til sammen blir de en usentimental hyllest til dem som gjorde sitt for å strø sand i ondskapens maskineri.

Fakta