Meny
 

Pølser og øl

; Kjell S. Stenmarch (Illustratør)

Hjemmelaget er best, og det gjelder også for pølser og øl. Her er boka som bevarer tradisjonsrik og folkelig hjemmeproduksjon. Les mer
Vår pris
198,-
Spar
200,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 198,-
Spar: 200,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Bente Einan Eriksen, redaktør i Bokklubben Villmarksliv

Helge Hagen er opptatt av å ta vare på norske mattradisjoner. Boka Pølser og øl er den nyeste tilveksten i rekken av gode, folkelige bøker om hvordan hvordan vi kan gjøre nettopp dette. Å lage pølser er en utmerket måte å benytte viltkjøtt (og selvfølgelig kjøtt fra fjøset). Hjemmeproduksjon av pølser og øl er dessuten hyggelige aktiviteter som gir julestemning i mange norske hjem!

Mer enn hurtigmat
Mange forbinder pølser med hurtigmat som man fortærer på en bensinstasjon eller et gatekjøkken. Men pølser er så mye mer enn bare hurtigmat, det er en gammel og tradisjonsrik vare med røtter helt tilbake til sagatiden. Helge Hagen ønsker å gjenopprette pølsas gode navn og rykte, og mener at den er en underkjent vare i matkulturen vår. Han støtter seg på fagfolk og hevder at norske pølser har god kvalitet og slett ikke er så usunne som mange skal ha det til. Pølser er alt fra hverdagsmat til turmat og festmat uten sidestykke. I denne boka får du en rekke oppskrifter på forskjellige typer pølser, med grundig innføring i råvarer og metodikk. Med en liten vri på en av standardoppskriftene, kan du enkelt lage din egen spesialitet.

Riktig metode forhindrer pølsevev
Verken pølser eller øl er særlig kompliserte vedrørende innhold, og øl består ofte bare av malt, vann, humle og gjær. Men det blir ikke vellykkede pølser og øl hvis ikke riktig metodikk benyttes, og ingrediensene må blandes inn til riktig tid. Pølser og øl har forresten en del andre felles trekk: Det finnes to hovedtyper av pølser: farsepølser og spekepølser, og det finnes to hovedtyper av ekte øl: undergjæret og overgjæret øl. Videre er både øl og spekepølse et resultat av levende livs aktivitet, nemlig gjærsopper i ølet og melkesyrebakterier i pølsa. Pølser og øl hører dessuten sammen, det smaker godt med pølse når man drikker øl, og omvendt.

Godbiter fra kulturhistorien
Pølser og øl
er en bruksbok som tar vare på tradisjonene. Det er mye interessant kulturhistorie knyttet til pølser og øl, og mange av disse godbitene er med i boka og gjør den til en underholdende opplevelse.

"Et ordentlig hjemmebrygget øl skal være som hjemmebakt brød 
- det lukter og smaker bedre enn det man får kjøpt i butikken."
Norsk Hjemmebryggerforening

Stapping av pølser og brygging av øl var nok vanligere for noen generasjoner siden, men med denne boka er det rikelig anledning å ta opp igjen disse hjemlige tradisjonene. Hva med varmrøkt fårepølse, laksepølse eller viltspekepølse til jul? Og hva med å invitere naboen på et godt hjemmelaget øl brygget etter gammel hadelandsk oppskrift? Tenker det vil imponere...


Lag din egen julepølse

5,0 kg svinekjøtt (23 prosent fett)
0,7 kg svin småflesk uten svor (70 prosent fett)
170 g salt 2,6 liter helmelk
1,0 liter kremfl øte
500 g potetmel
15 g hvit malt pepper
15 g malt muskatnøtt

Kvern alt kjøttet. Fettet kvernes for seg og tas til side. Bland kjøtt og salt sammen, kjør det i hakka til en seig masse. Spe med 25 prosent av melken og bland den godt inn i farsen. Spe med de neste 25 prosent av melken til den er tatt godt opp i farsen. Spe med de neste 25 prosent av melken. Tilsett krydder, potetmel og resten av melken. Bland dette godt inn i farsen. Tilsett fettet og kjør farsen til den har en temperatur på 15 grader. Pølsene stappes i storfetarmer (kroktarmer) og kokes.Koketid er cirka 20 minutter ved 78 grader.

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Tun
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 150
ISBN: 9788276434569
Utgave: 1. utg.
Nr: 5007496
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger