Paktens voktere

Et eldgammelt manuskript. En kode fra Snorre Sturlason. Et mysterium som vil endre verdenshistorien. Les mer
Vår pris: 148,-
Spar: 201,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 7 bonuskroner!

Om boka

Bjørn Beltø, den nervesvake men ukuelige arkeologen vi stiftet bekjentskap med i Sirkelens ende, har dratt for å besøke vennen sira Magnus. Magnus bor på Reykholt, Snorre Sturlasons opprinnelige tilholdssted på Island. Det viser seg at prestevennen har fått kloa i et til nå ukjent Snorre-manuskript. Nå trenger han Beltøs hjelp til å tyde det tusen år gamle dokumentet, der egyptiske symboler opptrer side om side med norrøne runer og bibelske referanser. Det er imidlertid flere som har fått nyss om det sensasjonelle funnet. To dager etter ankomst på sagaøya finner Beltø sin islandske venn drept - i Snorres gamle badestamp. Det mystiske Snorre-pergamentet er søkk borte. Men sira Magnus rakk å sende en elektronisk kopi til Beltøs innboks før han møtte sine banemenn.

Hauk over hauk

Dermed er scenen satt for en heseblesende hauk over hauk-jakt. Den fører vår nærsynte helt fra islandske vikinggrotter til norske stavkirker og videre til italienske antikvariater og egyptiske gravkamre, før han - etter et kort opphold i den amerikanske hovedstaden - ender opp på et familieslott i Karibia. Hakk i hæl følger håndlangerne til en eksentrisk, arabisk milliardær som er villig til å gå over lik for å holde den verdens omveltende hemmeligheten skjult. For Beltø blir jakten på den historiske gåten en stadig mer desperat kamp for livet.

"Omfattende historiekunnskaper, imponerende skriveferdigheter og
en effektiv bruk av thrillersjangerens dramaturgiske knep."

Som i Sirkelens ende og Dan Browns blekere "kopi", Da Vinci-koden, må vår helt knekke stadig nye koder for å nærme seg løsningen på mysteriet. Denne gang finnes sporene skjult i alt fra eldgamle rebuser til geografiske mønstre i det norske kulturlandskapet. Verken stavkirker eller klostre er nemlig tilfeldig plassert i terrenget, viser det seg. Alle spor leder etter hvert mot et krigsbytte som Olav den hellige og hans menn brakte tilbake fra en av sine erobringsferder. Blir skatten funnet, vil det true selve fundamentet for så vel den kristne tro som jødedommen og islam.

Med rot i virkeligheten

Nok en gang benytter Egeland historiske fakta som råstoff for et plot som både er utrolig og troverdig på samme tid. Gjennom velporsjonerte og elegant komponerte tilbakeblikk tas vi med til faraoenes hoff og den historiske brytningsperioden da kristendommen fortrengte de norrøne gudene. Vi følger Olav den helliges herjinger, og vi tar del i Snorres dødskamp på Reykholt. På mesterlig vis suger Egeland leseren inn i et historisk univers vi kjenner bruddstykker av fra skoledagene, før han vender tilbake til vår egen tid og spinner videre på gåter historikerne aldri har funnet det endelige svaret på: Hvem var den historiske Moses? Hvor langt kom egentlig vikingene på sine røvertokter? Hva brakte de tilbake av jordisk gods og mytologisk
kunnskap? Tenk om ...

Verdensformat

Paktens voktere kan ses på som en oppfølger til den kritikerroste Sirkelens ende fra 2001, som ble oversatt til 14 språk. Men den kan like gjerne leses som en frittstående spenningsroman - av skyhøy, internasjonal kvalitet. Den tidligere journalisten og nyhetssjefen i TV 2 kobler en aldri hvilende fantasi med omfattende historiekunnskaper, imponerende skriveferdigheter og en effektiv bruk av thrillersjangerens dramaturgiske knep. At han i tillegg evner å tegne levende og interessevekkende personskildringer, gjør Tom Egeland til en forfatter av verdensformat innenfor sin sjanger.
Paktens voktere er en ny maktdemonstrasjon fra en av våre ypperste thrillerforfattere.

Presentert av Knut V. Bergem,
idehistoriker og skribent.

Fakta