Meny

Tyskerungen

; Gry Brenna (Oversetter)

En ungdomsgjeng holdt tett sammen under krigen. 60 år senere blir to av dem drept med kort mellomrom. Hva er hemmeligheten noen ønsker å begrave? Les mer
Vår pris
297,-
Spar
42,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 297,-
Spar: 42,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

I Tyskerungen, Camilla Läckbergs nye Fjällbackakrim fra den svenske vestkysten, veves fortid og nåtid sammen på dramatisk vis for hovedpersonen, forfatteren Erica Falk. Hun har fattet interesse for sin mors fortid, noe som får dramatiske konsekvenser. For noen er konsekvensene til å dø av. Erica og Patricks barn Maja er blitt 1 år, og selv om Patrick må regnes som den mest oppgående i det lokale politiet, må også han ta sin del av småbarnsforeldrerollen. Det er ikke bare prinsipielle grunner til det - Erica skal endelig få komme i gang med skrivingen etter fødsel og mammaperm. Hennes nye bok har måttet vente.

Krigen i Sverige
Så Patrick går ut i pappaperm, samme dag - en varm augustdag - som en guttegjeng under et innbrudd hos to gamle brødre finner den ene av dem død. Mannen var historiker, med en særlig interesse for andre verdenskrig. De unge guttene lefler med nynazistiske miljøer, og håper å finne spennende gjenstander fra krigen. Innbruddstyver var de, men drapsmenn? Obduksjonen viser at han er slått i hjel med ett eneste slag fra en tung gjenstand, og at han døde allerede i juni. Mannen var en gammel einstøing som aldri gikk ut, og broren tilbrakte sommeren på reise. Derfor ble han liggende død så lenge.

Jernkorset
Nyheten om drapet opprører Erica. Hun har i permisjonstiden ryddet i gamle saker etter sin mor. I en gammel kiste på loftet har hun funnet morens dagbøker fra da hun var ung, under krigen. Erica leser om ungdomsgjengen som holdt sammen som erteris, om forelskelser og avvisning, om nazisympatier og hemmelige smuglerturer for å hjelpe den norske motstandsbevegelsen. Dessuten fant Erica en tysk medalje, et jernkors, da hun åpnet kisten for en tid tilbake. Den drepte mannen var ham hun gikk til for å få vite mer om medaljen. Han var med i den samme gjengen som moren var den gangen i Fjällbacka. Nå er han død. Har Ericas besøk hos ham noen forbindelse med dødsfallet? Hun må ha vært en av de siste som så ham i live.

Dagens og gårsdagens Sverige
Erica greier ikke lenger konsentrere seg om sin egen bok, men dukker stadig dypere ned i morens dagbøker. De forteller om spenninger mellom ungdommene, om livet i Fjällbacka og på den svenske vestkysten mens det er krig i resten av verden. De forteller om det å være tenåring og bli til kvinne i 1940-årenes Sverige. Så slutter den siste dagboken brått med at moren reiser hjemmefra. Og Erica begynner å ane hvorfor moren hadde et så fjernt forhold til døtrene sine. Men hva er bindeleddet til nåtida?

Stemmer fra fortiden
Patrick dras inn i etterforskningen selv om han har permisjon. Erica liker det ikke, men det blir kanskje mest på prinsipielt grunnlag, for hun strir med mysteriet og må motvillig innrømme at hun trenger hjelp til å løse det. Familiens gamle hemmeligheter kan hun nok avdekke, men hva var det hun vekket til live da hun begynte å lete i dem og oppsøkte den gamle og nå døde mannen? Hvem kan tenkes å gå så langt som til drap for å unngå at fortiden kommer for en dag? Det skal vise seg at Erica må stålsette seg mot stadig nye avsløringer om sin mor. Og at Patrick trenger barnevakt.

På flere plan
Akkurat som i den kritikerroste Steinhuggeren opererer Camilla Läckberg i Tyskerungen på flere tidsplan. Hun vever sammen to historier - en fra fortiden med en fra nåtiden - og skaper spennende kontraster som til slutt går sammen i en helstøpt enhet. Hun blander også familieliv og etterforskning, og alvorlige partier om ny og gammel nazisme settes opp mot politisjef Mellbergs ubehjelpelige rolle som ufrivillig hundepasser. Enkelt og dagligdags, komplisert og spennende - mysterier og hverdagsrealisme går hånd i hånd slik vi er blitt vant til i romanene fra Sveriges mestselgende forfatter - Tyskerungen er snart solgt i 200.000 i Sverige!

 

"Med Tyskungen sitter
Camilla Läckberg banket
på tronen som Sveriges
ukronede krimdronning."
Smålänningen

"Det kan like gjerne sies
rett ut. Camilla Läckbergs
nye roman Tyskerungen er
hennes beste bok hittil....
Det er krimlesning når det
er som best."
Bohuslänningen

"Camilla Läckbergs femte Fjällbackakrim
inneholder noe for alle og enhver, og
ikke minst en lekker løsning."
Göteborgs-Posten

"Heart-stopping and heartwarming,
The Ice Princess is
a masterclass in Scandinavian
crime writing."
Val McDermid, om Isprinsessen

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Aftenposten

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 463
ISBN: 9788252567687
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Tyskungen
Nr: 5010624
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Ny politiroman fra idylliske Fjällbacka av suksessforfatteren Camilla Läckberg. Hvorfor har Erica Falcks mor tatt vare på en tysk medalje fra andre verdenskrig? Erica finner medaljen i en gammel kiste på loftet sammen med morens dagbøker og en liten barnegenser med flekker av blod. Spørsmålet gjør henne urolig, og til slutt oppsøker hun en pensjonert historielærer som har spesialisert seg på nazismen, for å få vite mer. Men mannen svarer unnvikende og oppfører seg underlig. Ikke lenge etter blir han funnet død, drept av et kraftig slag mot hodet. Da Erica til slutt bestemmer seg for å lese dagbøkene, oppdager hun at moren kjente mannen, og at de to en gang hadde felles venner. Kan hennes møte med mannen ha satt i gang et hendelsesforløp som førte til drap? I Tyskerungen er det Erica Falcks egne familiehemmeligheter som avsløres, samtidig som politiet på Tanumshede politistasjon må prøve å klare seg uten Ericas makker Patrik Hedström, som har pappapermisjon.Camilla Läckberg (f. 1974 i Fjällbacka) debuterte som krimforfatter i 2003 og har siden skrevet fem romaner om Erica Falck og Patrik Hedström. To av disse, Predikanten (2005) og Steinhuggeren (2006), er blitt nominert til Årets bästa svenska deckare. Camilla Läckbergs bøker er solgt i over to millioner eksemplarer bare i Sverige og er filmet av svensk TV.
Levert av © DnBB AS