Meny

Ladies

; Pernille Rygg (Oversetter)

Lea, Laura, Mia og Siri er skjønne kvinner, bundet sammen i et uskjønt skjebnefellesskap. I kampen om kontrollen vokser hatet bak de vakre fasadene. Oppgjørets time nærmer seg. Les mer
Vår pris
59,-
Spar
280,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 59,-
Spar: 280,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Helene Uri

Ladies er en tjukk og deilig roman. Den er glanset i hele sin væremåte. Den leser seg selv. Det eneste du behøver å bidra med, er å bla om sidene. Gåter blir avdekket. Revansj pønskes ut. Spenningen bygger seg opp. Og det hele kulminerer i en mektig finale, som jeg leste med strittende hodehår og gåsehud på armene. Ifølge forfatteren selv handler boken om kjærlighet, lidenskap, hevn og skjønnhet - ja, hva mer kan man ønske seg?

Fire damer
Ladies er, som jo tittelen sladrer om, en grupperoman med flere hovedpersoner. De fire er single storbykvinner i 30-årene. Lea er den viktigste av dem. Hun er overjordisk vakker, så vakker at all prat forstummer når hun entrer et rom. Lea har et gjennomanalysert forhold til sin skjønnhet, og hun vil ikke reduseres til objekt, hun har i stedet valgt motsatt posisjon: Hun stiller ut andre; hun er gallerist. Vi møter også Laura, som er tidligere modell, nå poet. Hun lever isolert, slikker sine sår, men vil ikke egentlig lege dem, for det er sårene hun suger litterær inspirasjon fra. Så er det Mia, som danset ballett da hun var ung, men nå er dagdriver på heltid og dessuten Leas bestevenninne. Og sist, men ikke minst er det Siri, eller Iris C, en svært suksessfull, men hensynsløs, fotograf. Alle de sentrale personene i boken tar bilder, er blitt avbildet, eller stiller ut bilder. Blikket er viktig i Ladies. Å se. Å bli sett.

Billedkunst
De fleste personene som befolker Ladies, er modeller, gallerister, forfattere, kunstprofessorer eller bare posører. Kunst i alle former er viktig i boken: dans, skjønnlitteratur, billedkunst, fotografi , performance, skulptur, mote. Man kan sikkert hevde at Ladies er en kritisk kommentar til dagens ensidige fokus på det ytre. Men hadde det vært så enkelt, hadde nok ikke boken vært så forferdelig interessant. Boken handler minst like mye om henførelsen av det vakre, hvor bergtatt vi er av skjønnhet, hvilken estetisk nytelse vakre mennesker er. Hvor godt vi liker å se. Og å bli sett. Dette betyr ikke at språket er uvesentlig. Mara Lee er også poet. Det lar hun oss ikke glemme.

 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 427
ISBN: 9788252568226
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Ladies
Nr: 5011949
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Det burde være forbudt å være så pen som Lea. Det synes alle, bortsett fra Mia, bestevenninen hennes som hele livet har jaktet på det perfekte. Sammen dyrker Lea og Mia hatet mot Siri, som har valgt å se verden gjennom kameraobjektivet sitt. Men poeten Laura elsker Siri. Og for hvert ord Laura skriver, falmer skjønnheten hennes litt mer.


I skjæringspunktet mellom kulturlivets innerste kretser og modellverdenes forføreriske speilkabinett krysses de fire kvinnenes veier i Skåne, Stockholm og Paris. De følger hverandre fra tidlige tenår og frem til i dag, da de er midt i trettiårene. Deres møter som konkurrenter og elskende fører uunngåelig frem til en skjebnesvanger konfrontasjon.

Ladies skildrer en samtid som gjennom sin besatthet av det utvendige og perfekte, er dypt urovekkende. Romanen ble en stor suksess da den kom ut i Sverige og er under oversettelse til en rekke språk. Levert av © DnBB AS