Beretningen om et varslet mord m/forfatterhefte

Hundre års ensomhet (1975) førte ikke bare til at Gabriel García Márquez ble berømt verden over; romanen introduserte også et nytt begrep for et stort publikum: den fantastiske, eller den magiske realismen. Márquez fikk nobelprisen i 1982, og med Kjærlighet i koleraens tid (1986) befestet han sin stilling. Les mer
Vår pris: 249,-


Leveringstid: Ikke i salg

 Kjøp NÅ - få 12 bonuskroner!

Om boka

Selv hevder han at han bare skildrer den virkeligheten han kjenner fra oppveksten i Colombia, ikke minst gjennom det bestemoren fortalte om mystikk, magi, tegn og ritualer, alt knyttet til mektige, overnaturlige krefter. "Det var den verden de voksne formidlet til meg for å skjule den virkelige verden," sier han. Men å skjule den politiske virkeligheten er ikke Gabriel García Márquez' siktemål.

Beretningen om et varslet mord ble utgitt i 1981, kort tid etter at den opposisjonelle forfatteren hadde fått politisk asyl i Mexico. Fortelleren i boka er en sannhetssøkende rapportør som forsøker å rekonstruere omstendighetene rundt en bestialsk utført blodhevn. Et bryllup blir feiret, men på bryllupsnatten sendes bruden tilbake til foreldrene når ektemannen finner ut at hun ikke er jomfru. Familien er vanæret, bruden trues til å oppgi et navn, og en gammel latinamerikansk æreskodeks - machismo - tvinger brødrene hennes til å drepe den antatt skyldige. Før morgenen gryr, vet alle unntatt offeret hva som skal komme til å skje, og ingen er i stand til å hindre det. Den knappe fortellingen bygger på en virkelig hendelse fra 1950-tallet, forfatteren deltar selv som vitne og kronikør i romanhandlingen.

Beretningen om et varslet mord kom i et førsteopplag på over en million eksemplarer og ble snart oversatt til nær sagt alle språk. Om den ikke er blant forfatterens mest voluminøse verker, er den likevel blant hans mest fascinerende og karakteristiske fortellinger; spennende, rørende, tankevekkende, politisk, humoristisk - og nettopp: realismo magico.

Fakta