Meny
 

En dag i Ivan Denisovitsj´s liv m/forfatterhefte

Forfatteren bygger på egne erfaringer. Russeren Aleksandr Solsjenitsyn var født i Kislovodsk i 1918, og utdannet matematikklærer. Les mer
Vår pris
249,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Bok
Bok
Vår pris: 249,-

(Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Under 2. verdenskrig ble han kaptein i den sovjetiske hæren. I februar 1945 ble han imidlertid brått arrestert, anklaget for å ha drevet med sovjetfiendtlig propaganda. I et privat brev hadde han uttrykt seg kritisk om det stalinistiske regimet og personkulten rundt "mannen med mustasjen". Dommen lød på åtte års straffarbeid. Solsjenitsyn tilbrakte fem år i arbeidsleir, ble så forflyttet til en leir forbeholdt politiske fanger, og deretter forvist til Sibir. På kroppen erfarte han hard trakassering, ekstrem sensur, tungt tvangsarbeid, farlig sykdom og utallige ydmykelser.

Etter Stalins død i 1953 kom det politiske "tøværet", og i 1956 ble Solsjenitsyn rehabilitert av myndighetene. I årene som fulgte underviste han i matematikk, mens han hele tiden skrev. Først i 1962 ble det mulig å få utgitt en roman i Sovjet om Stalins arbeidsleirer. En dag i Ivan Denisovitsj' liv ble trykt av tidsskriftet Novyi Mir i et opplag på 96.900 eksemplarer. Bare få dager etter var hele opplaget utsolgt, og forfatteren kjent i hele verden. Omfangsrike romaner kom på løpende bånd, berømte titler som GULag-arkipelet og Kreftavdelingen.
I Vesten ble forfatteren et symbol på opposisjon; han var stadig kontroversiell og problemene opphørte da heller ikke. Da han skulle få nobelprisen i Stockholm i 1970, ble han hjemme av frykt for å bli utvist. Tre år senere emigrerte han til Sveits og til USA.
I dag er Solsjenitsyn tilbake i Russland, der han kjemper for humanisme, kristendom og moral, og ikke sjelden får han besøk av statsminister Vladimir Putin.

Fakta