Antarktis-natur og historie ved verdens

Vår pris: 50,-
Spar: 348,-

Veil. pris: 398,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Stein P. Aasheim

Med 98 prosent av landarealet dekket av is, kan Antarktis med rette betegnes som en hvit flekk på verdenskartet. Den isolerte beliggenheten, med verdens verste og mest stormfylte havområde som en effektiv barriere rundt hele landsdelen, gjør at store deler av denne verdensdelen selv i 2008 aldri har hatt besøk av mennesker.

Lange avstander
De færreste av oss kommer noensinne til Antarktis. Heldigvis kan vi ty til Tom Schandy. Han besitter en sjelden kombinasjon av reiselyst, fagkunnskap, formidlingsevne, engasjement og fotokunnskap. Det siste er dokumentert gjennom en hel rekke priser og utmerkelser de siste årene. Nå har han forenet alt dette i en gedigen praktbok: Antarktis. Natur og historie ved verdens ende. Krevende logistikk, lange avstander og store krav til sikkerhet resulterer i at selv en liten snar - visit til dette kontinentet krever en halv årslønn og et par års oppspart ferie. Desto mer imponerende er det å se hvor store deler av dette enorme landskapet Tom Schandy har rukket over i denne boka. Stadig slår det meg når jeg blar gjennom boka: I all verden! Har han vært der også?

Yrende liv
Antarktis er verdens kaldeste og mest ugjestmilde kontinent. Vi tenker oss at dette er klodens ytter - grense for liv. Men så er det altså det stikk motsatte som er tilfelle. Ikke noe sted på kloden fi nnes et slikt yrende liv som i havområdene og langs kystene rundt Det antarktiske kontinent. Selv de store migrasjonene på savannene i Øst-Afrika blekner når man kommer til Sørishavet - med 200-300.000 kongepingviner samlet i en eneste liten bukt på Sør-Georgia. Og på stranda bortenfor ligger titusener av pelssel, tett som en maurtue. Antarktis er rett og slett et naturens under som ikke er til å fatte. Men vi kommer likevel langt på vei i å forstå denne eventyrlige verden gjennom antarktisboka til Schandy. Tom Schandy har seilt langs Sør-Georgias eventyrlige kyst, som en av ganske få i denne verden har han vært på Peter I Øy, for ikke å snakke om den mest utilgjengelige av dem alle, Bouvetøya. Han forteller oss om de mystiske kjempeblekksprutene som veier nesten 500 kg, om hvordan fiskene har innrettet seg for å overleve i det kalde vannet, om vandrealbatrossen som fløy 14.000 km på to uker, og om krillen, som er nøkkelen til alt dette livet, og det eneste vesen på kloden som overgår mennesket i samlet biomasse.

Kontinent på deling
Antarktis er det merkeligste av alle kontinenter. Det eneste uten innfødte. Det eneste uten et tre. Kontinentet som eksisterte som en hypotese flere århundrer før noen hadde vært i nærheten av det, og som ble oppdaget av en mann, James Cook, som selv mente han hadde bevist at det ikke var noe kontinent der. Det eneste kontinentet som eies på deling av resten av verden, og det eneste kontinentet hvor verdens nasjoner har greid å overholde viktige prinsipper som at vi skal være snille med hverandre og ikke krige. Selv om Antarktis er langt unna, er det på mange måter det mest sårbare av alle kontinenter. En forutsetning for at vi skal ta vare på denne unike naturen og dette utrolige mangfoldet av liv er at folk bryr seg. Og for at vi skal bry oss, må vi ha kunnskap om hva som faktisk finnes. Noen må tenne vår nysgjerrighet. Takk til Tom Schandy for at han tar oss med ut i verden og viser oss hvor fargerik og mangfoldig den er, selv de avkrokene vi tror er mest øde og golde. Takk for at han skaper nysgjerrighet.

Se flere bilder fra boka her

 

Fakta