Meny

Fiskerens flueguide

binde- og fisketips for mer enn 70 fluer

; Øyvind Okkenhaug (Oversetter)

Forenkling er en vanskelig kunst, også innen fluefiske. Denne gangen er det flueboksene som får gjennomgå, og denne boka har utvilsomt klart forenklingen. Les mer
Vår pris
49,-
Spar
349,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Vår pris: 49,-
Spar: 349,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Svein Røbergshagen

Hvor mange fluer vil du trenge på en fisketur for å være rimelig sikker på fangst? Svaret er selvfølgelig avhengig av hvor du skal fiske og hva du skal fiske etter, men for de fleste av oss vil nok svaret innebære et ikke ubetydelig antall bokser fylt med et utall variasjoner av fjær og hår rundt en krok. For alle er vi preget av de mange historiene om bare den ene flua som fungerte. Og alle mener vi å kunne binde imitasjonen ennå bedre enn alle som har prøvd før oss. Og når så mange ulike fluer nå en gang er laget, er det fristende å prøve, rett og slett fordi de finnes der for å prøves ut. Slik blir boksene mange og velfylte.

 

For mange fluer
Men om ingen andre tør, koster det meg lite å innrømme at de mange fluene er mest for mitt eget irrasjonelle trygghetsbehov enn for fiskens overvurderte smaksnyanser: jeg er livredd for å stå der uten flua som fungerer. I etterkant ser jeg at disse tilfellene er svært sjeldne, de fleste fluene i boksen ser aldri vann, og jeg ender som regel med å knyte på de samme mønstrene gang på gang. Og jeg får fisk.

 

Nesten fangstgaranti
Skulle min flueboks inneholdt bare disse gjengangerne ville den sett ut omtrent som utvalget Cederberg har gjort i sin bok. Med et syttitalls fluer mener han å kunne dekke de fleste fiskestuasjoner i både ferskvann og saltvann, etter både edelfisk og hvitfisk. Og det tror jeg han har rett i. Det er fisken som til syvende og sist har stått for utvalget, for mønstrene er satt på prøve og har vist seg å være killere, så nærme et utvalg med fangstgaranti som vi kan komme. Fluene er for fiskere som legger mer vekt på å fiske med fluene sine enn på fluene i seg selv. Det er et utvalg som tar konsekvensen av at de mange finessene i fluebinding går langt over hodet på fisken og at et stødig kast med en pen presentasjon og et godt drift betyr vel så mye som en detaljrik fjærkreasjon i enden av fortommen.

 

Fiskerens flueguide er enkel og rask å bruke, både for fiskeren og fluebinderen. Essensielle opplysninger kommer på løpende bånd, om når og hvor flua er mest aktuell, hvordan den skal fiskes og hvordan den skal bindes. Fiskerens flueguide er ikke en bok om fluebinding men bindebeskrivelsene er mer enn tilstrekkelige til å mestre mønstrene uten store tekniske forkunnskaper. Det vil nok ta noen måneder å binde alle mønstrene og sikkert et helt liv å lære seg å fiske med dem. Men Cederbergs faktaopp- lysninger er akkurat det man trenger for å føle seg på solid grunn selv med moderat fluefiskeerfaring. Siste del av boka inneholder dessuten et kort fluebinderkurs en fangstjournal. Det må vi anta forfatteren har supplert i trygg forvissning om at leseren vil få noen tall å fylle inn i rubrikkene.

Fakta