Poetikk

; Øivind Andersen (Oversetter)

Poetikken, som ble forfattet for mer enn 2300 år siden, fikk enorm innflytelse fra renessansen av, da Aristoteles' skrifter ble gjenoppdaget. De sjangertrekkene og kriteriene for god diktekunst som Aristoteles utarbeidet og definerte, er blitt en referanseramme for all ettertid. Nå foreligger verket i ny norsk oversettelse. Les mer
Vår pris: 378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 19 bonuskroner!

Om boka

Den litteraturen som fantes i Aristoteles' samtid, og som følgelig er fokus i dette verket, var helteepos som Iliaden og Odysseen, og scenekunst i form av tragedier. Aristoteles deler diktekunsten inn i tre hovedsjangere: eposet, komedien og tragedien, men fokuserer på tragedien, som han anså som en overlegen kunstform. Blant de tragediene Aristoteles hadde å velge mellom, finner vi verk av kjente greske dramatikere som Evripides, Aiskhylos og Sofokles.

Det som kjennetegner Poetikk, er systematikken i Aristoteles' behandling av litteraturen. Han lager presise inndelinger og beskrivelser, og lanserer begreper som fortsatt er i bruk, som fabel, karakter, hamartia, anagnorisis, peripeti og mimesis.

Det er også hos Aristoteles kravet til dramaets enhet i tid, sted og rom har sin opprinnelse. Poetikk har blitt lest, studert og referert til gjennom hundrevis av år, av store teoretikere og forfattere som klassisismens Boileau og romantikkens Goethe, samt preget vår forståelse av dramaturgi helt frem til i dag.

"Poetikken rommer sin egen lille poetiske agõn, eller tevling, når Aristoteles avslutter (den første boken av) verket med en sammenlignende karakteristikk og vurdering av eposet i forhold til tragedien: Eposet er dømt til å tape. Iallfall når saken føres med Aristoteles som advokat for begge sider."
Øivind Andersen i etterordet til Poetikk


Den greske filosofen Aristoteles (384-322 f.Kr.) ble født i landsbyen Stagira i antikkens Makedonia. Faren hans var livlege for kongen av Makedonia, og det er sannsynlig at faren innviet den unge Aristoteles i anatomi og legevitenskap. Han mistet begge foreldrene tidlig og ble oppdratt av en verge, som ga ham opplæring i gresk, retorikk og diktekunst. Som 17-åring reiste han til akademiet i Athen, der han var Platons elev i mange år. Platon skulle øve en enorm innflytelse på sin elev, men Aristoteles løsrev seg etter hvert fra sin lærer og tok avstand fra hans lære. Aristoteles underviste også selv ved akademiet.

Etter Platons død i 347 f.Kr. forlot Aristoteles Athen og reiste til Assos, hvor han giftet seg. Da Assos ble angrepet av perserne, flyktet Aristoteles til Makedonia. Etter flere år kom han tilbake til Athen, hvor han åpnet sin egen skole, Lyceum. Aristoteles regnes som grunnleggeren av flere vitenskaper, bl.a. biologi. I tillegg til de kjente verkene Poetikk, Retorikk og Politikk spenner hans forfatterskap over en rekke ulike emner som moralfilosofi, naturvitenskap, logikk og statslære. Aristoteles døde i en alder av 62 år, ikke langt fra der han ble født.

 

Fakta