Hjemkomsten

; Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Britiske Sonia drar til Granada for å danse. Et tilfeldig møte på en kafé trekker henne inn i en hjerteskjærende fortelling fra den spanske borgerkrigen. Les mer
Vår pris: 50,-
Spar: 289,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Børge Skråmestø, forfatter

Britiske Sonia reiser til Granada for å finne seg selv gjennom dansen - og finner også en 70 år gammel historie som berører hennes egen fortid; den om familien Ramirez og flamencodanserinnen Mercedes, som leter etter sin elskede gitarist Javier i borgerkrigstidens Spania.

Flamencodanserinnen Mercedes faller for gitaristen Javier.
Men borgerkrigen skal rive dem fra hverandre.

Sonia er midt i 30-årene og jobber i reklamebransjen i London. Hun er gift med James, som er juniorpartner i en privatbank i City. Utad virker de vellykkede, men ekteskapet har stivnet. Sammen med venninnen Maggie begynner Sonia på dansekurs i London. Etter hvert bestemmer de seg for å reise på ferie til den spanske byen Granada, med innlagt dansekurs. Og her, i grandiose Granada, voktet av det majestetiske Alhambra og de dramatisk snødekte fjellene, blir Sonia kjent med den eldre kaféverten Miguel - før hun må hjem igjen.

Spanske røtter
Moren døde da Sonia var tenåring. Sonia vet ingenting om familen på morssiden, og faren har ikke villet snakke om det. Men når Sonia forteller ham om dansen hun har begynt med, åpner han seg. Han og moren elsket å danse da de var unge, sier han. Han viser Sonia et bilde av den unge moren i flamencokjole. Og han forteller henne at moren egentlig var spansk og har vært i Granada. Sonia er helt sikker; hun må tilbake.

"Borgerkrigen skal ikke bare slite Spania i filler, men også Ramirez-familien."

Flamencoen og familien
I den spanske byen kontakter hun Miguel igjen. På veggen i kaféen hans henger det bilder av tyrefektere og flamencodansere. En av dem, en ung kvinne, ligner svært mye på Sonias mor. Og Miguel forteller henne en dramatisk historie om en familie i Granada under den spanske borgerkrigen. Familien, som drev en kafé i nærheten av Plaza Nueva (den samme kaféen som Miguel nå driver), besto av kaféverten Pablo Ramirez, kona hans, Concha, og deres fire barn, Antonio, Ignacio, Emilio og Mercedes. Mens barna var små, kunne de more seg med å padle på elven Darro, nedenfor Albaicín, en av de fattigste av Granadas barrios. Foreldrene bekymret seg aldri for barna. Granada var en by uten farer, et sted hvor det var umulig å gå seg vill og hvor innflytelsen fra verden utenfor besluttsomt ble holdt stangen.

"'Hjemkomsten' er som å spise tapas.
De pirrende porsjonene gjør at du bare vil ha mer, hele tiden."

Sviket
Men dette skulle forandre seg dramatisk med borgerkrigen og med voksne barn med vidt forskjellige lynner og politiske tilbøyeligheter. Borgerkrigen skal ikke bare slite Spania i filler, men også Ramirez-familien. Den filmstjernevakre tyrefekteren Ignacio med nasjonalistiske sympatier er egoistisk, egenrådig og tankeløs. På grunn av sleivbemerkninger om Emilio, som er homofil, blir broren hentet om natten og bortført. Nasjonalistiske pøbler sjekker også hvilken stasjon radioen i kaféen er innstilt på, noe som får grusomme følger. Antonio går i krigen på republikanernes side. Og den opprørske flamencoen, som Mercedes danser, er heller ikke uskyldig i nasjonalistenes øyne. Når hennes store forelskelse, sigøyneren og gitarakkompagnatøren Javier forsvinner, legger Mercedes ut på en hjerteskjærende leteferd gjennom det krigsherjede Spania. Denne historien skal forandre Sonia for alltid.

 

 

Fakta

Om forfatteren