Meny
 

Historien om Edgar Sawtelle

; Kjell Risvik (Oversetter)

Når Edgars far dør, tar onkelen over gården, hundene - og moren! Er det rart Edgar vil rømme til skogs? Les mer
Vår pris
149,-
Spar
240,-

Veil. pris: 389,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 149,-
Spar: 240,-

Veil. pris: 389,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Anne B Ragde, forfatter

Du må ha et hjerte av granitt hvis ikke Historien om Edgar Sawtelle får deg til å grine. Selv gråt jeg vel sammenhengende de siste hundre sidene. Og hvorfor skal man gå frivillig inn i en kaskade av tårer, til og med betale for det..? Jo, slik er nå en gang; vi som elsker å lese og se filmer og lytte til musikk - vi vil gjerne føle. Og vi vil føle sterkt. Det blir en slags renselse, ved at vi reiser vekk fra vårt eget liv og opplever noe helt annet, mens vi har alle våre egne følelser med på laget.

"Romandebutanten David Wroblewski har fått hurraropene til å ljome blant USAs bokanmeldere for Historien om Edgar Sawtelle. Ambisiøst og stedvis glitrende..."
Terje Stemland, Aftenposten

En storyteller av dimensjoner
Forfatteren med det umulige navnet David Wrobleski jobbet i 10 år med denne romanen, og det var hans første bok! Som forfatter selv blir jeg grønn av misunnelse, før respekten og lesefryden overtar. For Wroblevski er en ekte storyteller av det brede format, med dyp psykologisk innsikt og en detaljpresisjon som gjør at jeg er der, tilstede, midt blant menneskene og hundene i historien.
Stephen King (som skriver grøssere) fikk lese manus før det kom ut. Selv om dette er så langt fra en grøsser det er mulig å komme, falt han pladask for boka. Han sa at livet er for kort til å lese samme bok to ganger, men for denne ville han virkelig gjøre et unntak.

Hunder i sentrum og som bakteppe
Edgar vokser opp på en forfallen og avsidesliggende gård nord i Wisconsin sammen med moren og faren sin. De driver oppdrett av helt spesielle hunder: Sawtelle-hundene. Disse er ikke avlet opp etter utseende og rasebeskrivelser, men etter intelligens og lynne og evnen til å observere situasjonen og eieren sin. Ikke før de er fullt voksne og ferdig trent, blir de solgt til nye eiere. Men du behøver slett ikke være hundeinteressert for å bli fascinert. Hundenes tilstedeværelse gir deg tvert imot en dypere forståelse for alle slags menneskelige trekk, ja selve livet, det at vi dypest sett ønsker å kommunisere med hverandre, forstå hverandre, bli sett som den vi er.

Dyp skyldfølelse for farens død
Edgar er født stum, men ikke døv. Da faren dør under høydramatiske omstendigheter, er Edgar alene på gården. Han forsøker å ringe etter hjelp, men greier ikke å utstøte en eneste lyd. Det gir ham en dyp skyldfølelse. Og da faren senere "viser seg" for ham, og mer enn antyder at dødsfallet var noe mer enn et uhell, raser Edgars verden sammen. Farens bror inntar gården etter flere år i fengsel, og Edgar hater ham. Da moren innleder et forhold til onkelen, ser Edgar ingen annen utvei enn å rømme gården. Og slik begynner Edgars reise i ødemarken, med tre av Sawtelle-hundene som ledsagere.

Natur som bakteppe
Naturbeskrivelser og overlevelse i villmarken kan skildres enten gørr kjedelig og sjablonmessig, eller virkelig sterkt og rørende. Her gjelder det siste. Sam været og samarbeidet mellom menneske og dyr er
hjerteskjærende vakkert beskrevet, med vill og livs truende natur som bakteppe. Edgar må tro på seg selv og hundene, for tviler han, er det ute med dem alle fire. Han må finne svar på hva som har skjedd med
faren, hvilke motiver onkelen har, og han må lære seg selv å kjenne til bunns, for å bli sterk og handlekraftig.

Oprah-favoritt
Dette var den boka i USA i forfjor som var mest elsket og mest hatet. Debatten raste på nettet, og det var slutten på boka som opprørte leserne. Midt i tårehavet mitt falt jeg ned blant de som elsker slutten. Hvis du googler romanen får du i skrivende stund 692.000 treff, Oprah Winfrey trykket den til sitt bryst på Oprah Show, noe som ikke akkurat dempet interessen, og Wroblevski måtte nærmest gå under jorda, som Edgar selv.

Gled deg, heldiggris!
Av og til sier anmeldere: Hvis du skal lese én bok i år, må det være denne. Men som medlem av Bokklubben tipper jeg du leser ganske mye! Og denne skal du lese, med eller uten Kleenex tilgjengelig. I tillegg er den uendelig vakkert oversatt av veteranene Kari og Kjell Risvik. Helt til slutt: Jeg misunner virkelig alle dere heldiggriser som nå får anledning til å lese Historien om Edgar Sawtelle for første gang! Jeg får heller gjøre som Stephen King, og kaste meg over den på nytt.
Gled deg, sier jeg, med klump i halsen.

Fakta