Meny
 

Vidunderbarn

I Vidunderbarn forteller Roy Jacobsen om en av naboene til Roger'n fra Seierherrene. Les mer
Vår pris
49,-
Spar
320,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 49,-
Spar: 320,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Ingar Sletten Kolloen

Ingen evner å skrive så barskt og ømt, gjerne i en og samme setning, som Roy Jacobsen. Fyren er blottet for sentimentalitet. Likevel finner jeg meg selv hulkende under lesingen av Vidunderbarn, den lyseste av alle hans bøker.

Et kammerspill
I hovedrollene ti-elleve år gamle Finn, som kan lese og skrive bedre enn de fleste, og moren Gerd. De er ikke av den jålete sorten, de "har bokreditt og er uutgrunnelige".

I mindre roller finner vi folk som Syversen med bulldozerlårene, og fru Syversen med det veldige kjolebrystet. Leieboer Kristian, en erklært tilhenger av tall, og selv om han sier "rasshøl", "skoft" og "raddiator", så lurer mor og sønn på om han likevel kan være utdannet. I hvert fall har han den fordel at han skjønner når det er unntakstilstand i den trangbodde leiligheten. Vi skimter også Rogern fra Seierherrene, som omtaler kameraten Finns status som "enebarn" på en måte som "fikk det til å lyde som en diagnose, på linje med låghalt."

Vidunderlig mye å glede seg over
Terje Stemland, Aftenposten

Vidunderbarn er ved første øyekast en borettslagsblues fra den tiden en jaguar Mark II "var like mye verdt som seksten leiligheter, en hel boligblokk".

Men så introduseres mysteriet allerede på tampen av andre kapittel, etter at guttungen skysses på dør fordi moren må snakke med en fremmed kvinne. Tatt inn i varmen igjen smugkikker han på "den nervøse og mørkeredde, men vanligvis stabile og evigvarende muttern, grunnfjellet på jorden og elefanten i himmelen, nå med et ansikt som ikke var til å kjenne igjen".

For nå humper Linda inn i livet deres. Og Finn ser hvordan den seks år gamle jentungen griper hånden til moren hans, "dette grepet som jeg instinktivt skjønte var et grep for livet, som ville forandre det meste, ikke bare Lindas, men også min og mutterns tilværelse, et av de grepene som låser seg om hjertet ditt og holder det i en skrustikke helt til du dauer og også er der mens du ligger i grava og råtner."

Det er bare å utbryte: Halleluja!
Ingar Sletten Kolloen

Det skjer endringer, livsomformende endringer, valgte og uventede. Finn har akkurat lært seg hva lojalitet er, og om galt og rett. Så får han denne gåtefulle jentungen kastet inn i livet sitt. 

Hans muligheter for vekst handler også om tapperhet. Dette er året da han lærer å se. Skarpt. Mange vil huske det nære forholdet mellom mor og sønn i Seierherrene, og i Jacobsens forrige bok, Marions slør. Nå har han gitt oss en hel fortelling om det mest nødvendige og skjebnesvangre av alt, løsrivelsen mellom barn og mor.
Pluss, pluss, pluss.
 
For Linda bærer med seg et fryktelig budskap. Ikke til Finn, men til moren, som har drevet fram en flink, trofast sønn. Faren er død. Minnene både om ham og alt forut i hennes liv er stuet vekk i en avlåst kommodeskuff og i et forkalka gravkammer dypt inni henne, innbiller hun seg. Men i Lindas merkelige stråleglans, for øvrig den mest vesaaske jenteskikkelsen jeg har møtt på mange år i norsk litteratur, får mor Gerd øye på vrangsiden sin. Skyves hun mot avgrunnen, klarer hun å gjemme minnene vekk på ny, eller makter hun å møte dem og gå videre, sterkere og helere?

Roy Jacobsen svikter ikke leseren, han følger Finn, moren og Linda akkurat så langt vi trenger for å skimte framtiden deres.
 
Motoren i historien er løgn. Livsløgn, en gjemmebortdetvonde-løgn både for en selv og sine nærmeste.  Jacobsen avdekker gåter, beskriver mange lag relasjoner, etiske og politiske dilemmaer, fellesskap, ensomhet, brutalitet, og gjennom alt risler hans fortelleglede - og evne, som gjør at vi leser også Vidunderbarn på thrillervis, for stadig må vi daske oss selv over fingrene, senke lesetempoet, sidevendingen.
 
Seierherrene står i den edleste av alle bokrekker: de få norske romaner som omslutter nesten alle lesende nordmenns liv. Om det store spranget fra bonde- og fiskerliv inn i høyutdanningssamfunnet, som tok flere generasjoner og ikke gjaldt alle. Vidunderbarn beskriver og analyserer reisen inne i familien, den vi alle er tvunget til å foreta, det avgjørende jumpet ned fra morsfanget til å stå på egne småvoksne bein.

Jeg har lest "Vidunderbarn" av Roy Jacobsen og det er bare å gratulere. Det er ikke en av hans beste, det er DEN beste.
Jo Nesbø

Finn ser hvordan Linda fester et grep om hjertet til Gerd. Diktere som Roy Jacobsen klarer å feste slike grep også om lesernes hjerter. Og nå gjør han det igjen, den satanen, med Vidunderbarn.

Det er bare å utbryte: halleluja!

Fakta

Om forfatteren

Roy Jacobsen. Foto: Foto: Siv-Elin NærøRoy Jacobsen (født i Oslo i 1954) er en av Norges mest kritikerroste forfattere. Han er to ganger nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det nye vannet (1987), Seierherrene (1991), Trygve Bratteli (1995), Grenser (1999) og Frost (2003) er blant hans betydeligste bøker. Hans romaner er utgitt i nærmere 20 land. Hoggerne (2005) var med i finaleheatet på åtte bøker i en av verdens mest prestisjetunge litterære juryeringer,IMPAC-prisen.

Utdrag

Intervju