Meny

Taushetens konsekvenser

; Bente Klinge (Oversetter)

Morens hemmeligholdelser har skadet Adam for livet. Så hvorfor har han holdt så mye skjult for sin datter? Les mer
Vår pris
169,-
Spar
180,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Vår pris: 169,-
Spar: 180,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Tone Solberg, journalist og forfatter

Med sin andre bok viser Linda Olsson at den nesten sensasjonelle debuten ikke var tilfeldig. Taushetens konsekvenser er en  vemodig og vakker roman om kjærlighet og sorg. Dessuten er den spennende.

Mens bestselgeren La meg synge deg stille sanger har svenske skoger som bakteppe, spennes lerretet for Taushetens konsekvenser opp i New Zealand. Der valgte Adam Anker å slå seg ned da datteren Miriam var liten. Da var de to ganske alene i verden. Det som først var ment som et par års flukt fra et opprivende kjærlighetsforhold, ble en ny tilværelse for far og datter.

Adams store kjærlighet, Cecilia, stilte ham overfor et umulig valg

Et foto fra fortiden
En lørdag midt på sommeren beslutter Adam Anker å besøke Krigsminnemuséet i Auckland. I Holocaust-galleriet faller blikket på portrettet av en ung mann med vannkjemmet hår og selvsikker holdning. Til venstre for bildet forteller en liten lapp at navnet er Adam Lipski, født 1920 i Krakow i Polen. Under står en kort tekst: "Jeg så min bror Adam for siste gang i november 1939. Jeg fikk høre at han flyktet til Litauen sammen med en venn." Notisen er signert Clara Fried, Wellington.

Adam Anker blir overveldet av følelser. Også han ble født som Adam Lipski, i Krakow. For første gang i sitt liv blir den middelaldrende mannen konfrontert med spørsmålet han aldri har våget å stille: Hvor kom han egentlig fra? Instinktivt skjønner han at fotografiet av den unge jøden er billetten til den fortiden han ikke har ant noe om.

Et puslespill
Det skal likevel gå et helt år før han oppsøker den gamle kvinnen som Holocaust har fordrevet til baksiden av jordkloden. Denne lørdagen skulle nemlig bli skjebnesvanger på flere måter: Han får også beskjed om at datteren er drept i en ulykke. Adam Anker drives inn i en komatøs sorg. Han opplever at han med datterens død brutalt frarøves sin fremtid. Det lille han noengang hadde følt som meningen med livet, ble røsket fra ham uten forvarsel. Desto viktigere blir det derfor å komme på talefot med fortiden.

Taushet i arv
Sonata for Miriam er den engelske originaltittelen på Adams fortelling. På norsk er dem omskrevet til Taushetens konsekvenser, en tittel som er langt mer dekkende for romanens bærende tema: hvordan tausheten går i arv gjennom generasjoner og skaper smertefulle mønstre. Som Adam innser: "Moren min oppdro meg i taushet, og jeg gjorde det samme med min datter. Tilværelsene vår var blitt bygd uten historie, som hus uten grunnmur."

Linda Olsson har et språk som gjør prosa til poesi, og hun skildrer naturen i vendinger ingen har gjort før henne. Hun har dessuten en sjelden evne til å leve seg inn i menneskesinnets skiftende stemninger. Taushetens konsekvenser er en roman som får leseren til å gi seg hen - uten forholdsregler. Belønningen er ikke bare en stor leseopplevelse, men også følelsen av å være noen tanker klokere.


Linda Olsson. Foto: Tone SolbergLinda Olsson (f. 1948) vokste opp i Stockholm, der hun studerte jus. Hun flyttet fra Sverige i 1986 og bodde blant annet i England, Kenya, Singapore og Japan. Hun arbeidet for det meste i bank og finans. I 1990 slo hun og familien seg ned i Auckland i New Zealand, der hun nå bor.
La meg synge deg stille sanger utkom i 2005 og er oversatt til en lang rekke språk. I England og USA heter denne romanen Astrid & Veronika.

Fakta