Meny

Elgjakt, en praktisk innføring

; Jan Thomassen (Illustratør) ; Jon Erling Skåtan (Illustratør)

Jegere bør ikke sløse med ammunisjon. Forfattere bør ikke sløse med ord. Jon Erling Skåtan lever opp til begge disse kravene. Resultatet har blitt ei usedvanlig treffsikker bok om elgjakt. Les mer
Vår pris
49,-
Spar
310,-

Veil. pris: 359,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Vår pris: 49,-
Spar: 310,-

Veil. pris: 359,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 2 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Svein Sæter

Jon Erling Skåtan kjenner elgen både fra jakta og fra jobben i Statens Naturoppsyn (SNO). Leser du Elgjakt, oppdager du fort at det er snakk om et nært bekjentskap. Skåtan greier å skrive både kort og utfyllende samtidig. Det er godt gjort, og røper at forfatteren har stor praktisk erfaring. Når han i tillegg skriver godt, har dette blitt ei bok som er elgjakta og elgjegeren verdig.

Elgens sjette sans
Erfaringen gir seg utslag i en mengde råd til jaktutøvelsen, bygget på situasjoner som gjerne oppstår under jakta. Hvordan stanser du elgen best, på hvilke avstander? Hva er god strategi når kalven står dekket bak kua, slik den ofte gjør? Hvor nær bør du gå når du lurer deg innpå et dyr? Elgjakt gir svar på disse og mange andre spørsmål. Noen ganger lykkes vi ikke med jakta uansett, og det faller helt naturlig å spørre seg om elgen har en sjette sans. Jon Erling Skåtan skriver om naturlige forklaringer på «overnaturlige» elger, og gir oss blant annet denne tankevekkeren: «Et annet forhold jegeren skal være klar over, er at selv om vi tror det, gjør ikke alle elger eksakt det samme. De fleste jegerne derimot har den iboende egenskap at de gjør det samme gang på gang. De går de samme rutene og poster på de samme stedene, år etter år. Elger som gjør ting litt annerledes enn flertallet, vil dermed ofte bli litt eldre enn de elgene som gjør som flertallet.»

Store kalver og sultne kyr
Boka er delt i tre hovedkapitler, som i tur og orden tar for seg elgen, forberedelser til elgjakt og til slutt selve jakta. Et kortfattet og oversiktlig sluttkapittel om forvaltning, forskning og lovverk er også et pluss for boka. Bokas praktiske verdi merkes helt fra starten. Jon Erling Skåtan forteller kort og godt om elglivet, og legger ekstra vekt på kunnskap som er viktig for jegeren ute i terrenget. For eksempel når han skriver om de ulike alderstrinnene i elgens liv, og viser hvordan jegeren raskt kan avgjøre at det faktisk ikke er en stor kalv han ser, men ei skrøpelig, lita kvige. Og de færreste tar skade av å lese litt mer om den situasjonen der det er lettest å trø feil for jegeren: når du i løpet av sekunder skal avgjøre om det er ei kvige eller ei ung ku du sikter på. Framstillinga er krydret med små fakta som gir både kunnskap og leseglede. Jeg har aldri fundert over hvor mye frisk kvist ei elgku med tvillinger vil legge i seg i løpet av vinteren. Vi snakker faktisk om rundt fire tonn! Da forstår vi umiddelbart at størrelsen på elgbestanden har stor påvirkning på naturen den lever i.

God abstinens
Kapitlet om forberedelser til jakta tar utgangspunkt i de kravene som stilles til en elgjeger. Forfatteren tar for seg både ammunisjon og ulike våpentyper, men har evig rett når han nøkternt fastslår at «rifla er som regel god nok». Det er og blir jegeren det kommer mest an på. Illustrasjonene er en styrke for denne boka. Mange av fotografiene er hentet fra jaktsituasjoner, og utdyper teksten på en fin måte. Boka rommer også stoff om slakting og behandling av kjøtt og trofeer, like treffsikkert formidlet som innholdet for øvrig. Elgjakt er konsentrert kunnskap, som slett ikke demper abstinensen før jakta endelig kan begynne. Ikke forventningene heller.

Fakta