Meny

Pengemannen

En narkoman blir slått i hjel, en ung asylsøker blir funnet død i havnebassenget - og en høyt profilert kvinnelig biskop blir myrdet på åpen gate. Hva er sammenhengen? Les mer
Vår pris
169,-
Spar
180,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Vår pris: 169,-
Spar: 180,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 8 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Nye Bøker

Kriminolog Inger Johanne Vik opplever alle foreldres mareritt under feiringen av søsterens bryllup på Continental hotell midt i Oslo. Datteren Kristiane, som ikke er helt som andre barn, har våknet midt på natten og kommet seg helt ut i trafikken på egenhånd. Med et nødskrik unngår hun å bli påkjørt. Etter at den verste panikken har lagt seg, kan Kristiane fortelle at "damen er død". Hva er det hun har sett? Inger Johanne og mannen Yngvar prøver å få henne til å fortelle mer, men Kristianes velvilje er høyst uransakelig, og de kommer ingen vei. De velger å slå seg til ro med at hun mente barnevakten, som tydeligvis sov så tungt at Kristiane ikke hadde klart å vekke henne.

Alternative juleforberedelser
Omtrent samtidig, i travle førjulstider, inntreffer en rekke hendelser rundt i byen. En overstadig beruset julebordgjest snubler i sjøen fra Aker Brygge, og en kaotisk redningsaksjon blir satt i gang av forbipasserende. De finner mer enn de setter pris på - inntil bryggekanten dukker det opp et vasstrukkent lik. I den mest tvilsomme delen av Sofienbergparken møter den narkomane Runar en ublid skjebne. Ingen bryr seg. Den etter hvert anerkjente installasjonskunstneren Niclas Winther blir funnet død etter en antatt overdose - riktignok hadde han vært nykter en stund, men triste tilbakefall skjer jo.

Pengemannen er en fartsfylt og engasjerende krim med strøkne tekstoverganger og slående poenger i fleng. På sitt beste er forfatteren uimotståelig.
Terje Stemland, Aftenposten

I Bergen blir biskop Eva Karin Lysgaard knivstukket på åpen gate, sent på selveste julekvelden. Hennes medieprofil gjør at saken får høyeste prioritet - men politiet står uten spor. Hvor var hun på vei så sent på kvelden? Synnøve Hessel sitter på Gardermoen og venter på kjæresten Marianne. Etter hvert som de siste passasjerene siger ut av ankomsthallen stiger uroen. Hvor er Marianne?

Krevende etterforskning
Yngvar Stubø, Inger Johannes ektemann, jobber fremdeles i Kripos. Han blir sendt til Bergen for å bistå i etterforskningen av drapet på biskop Lysgaard. Ingen har sett noe, det finnes nesten ikke tekniske spor, og familien til biskopen er påfallende lite samarbeidsvillige.

Ved Oslo politidistrikt sliter etterforsker Silje Sørensen, lært opp av selveste Hanne Wilhelmsen, med helt andre ting. Hun har så mange saker på skrivebordet sitt at de begynner å falle ned fra kantene, og hun blir nødt til å foreta en nådeløs prioritering. Til slutt sitter hun igjen med en tynn bunke dokumenter. Tre drap: asylsøkeren i havna, den narkomane i parken - og en kvinne funnet i kjelleren på Hotell Continental. Nitidig begynner Silje å notere opplysninger om ofrene på tavla. Sammenhengen hun får øye på, er så uhyrlig og usannsynlig at hun nesten ikke tror det selv.

Dette er en type krim proffe Anne Holt behersker. [...] Holt har i tillegg sneket inn en nydelig kjærlighetsfortelling i denne leseverdige thrilleren.
Cathrine Krøger, Dagbladet

Hatets logikk
Inger Johanne har ikke helt klart å riste av seg en uro etter hendelsen på Continental. Hun har en uforklarlig følelse av at noen holder øye med familien. Yngvar tilbringer jula i Bergen, så egentlig burde hun benyttet anledningen til å jobbe med en rapport om hatkriminalitet i Norge.

Inger Johanne synes at prosjektet går trått, inntil hun snakker med en gammel venninne fra studietiden i USA. Hun kan fortelle om en lang rekke mer eller mindre organiserte hatgrupper, fra moderate interessegrupper til ravende gale fanatikere. Plutselig er det som om en rekke av julas voldelige nyhetssaker begynner å falle på plass. Inger Johanne lurer nesten på om hun hallusinerer - kommer noen til å tro henne?

Dette er underholdningslitteratur på høyt nivå [...] Anne Holt har skrevet en god krim med et viktig tema som utgangspunkt. Den vil ikke skuffe hennes mange trofaste lesere.
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Skremmende grøss
Pengemannen er den mest komplekse romanen fra Anne Holt på lenge. På upåklagelig vis nøster hun opp alle løser tråder, og leseren sitter igjen med en lettelsens sukk over at verdensordenen gjenvinner sine vante former. Men Pengemannen er også
skremmende langt utover det lettbente underholdningsaspektet. Hatkriminalitet er et voksende fenomen, og med Pengemannen har Anne Holt levert en betimelig vekker, og slått et slag for sjenerøsitet overfor andre mennesker.

Vidtfavnende og effektiv thriller
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

Fakta

Om forfatteren

Anne Holt. Foto: Marcel LelienhofAnne Holt er født 1958 i Larvik, oppvokst i Lillestrøm og Tromsø, bosatt i Oslo siden 1978. Hun debuterte i 1993 med Blind gudinne, som ble en formidabel suksess. Etter det har hun nesten årlig utgitt en ny roman, og alle har blitt storselgere. Anne Holt var justisminister i 1996-97. Alle bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. VIK/STUBØ-SERIEN-SERIEN: Det som er mitt, Det som aldri skjer og Presidentens valg.

Intervju