Meny
 

Roma, verdensteater og kulturreservat

; Kari Løvaas (Illustratør)

Alle veier fører til Rom, og denne boken er en av dem. Enten du sitter hjemme og leser, eller tar den med deg som veileder og inspirasjon, vil du få mer ut av byen mange påstår er verdens vakreste.

Les mer

Vår pris
393,-
Spar
56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 393,-
Spar: 56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen

Alle veier fører til Rom, og denne boka er intet unntak. Mange mener Roma er verdens vakreste by. Forfatter Trond Berg Eriksen kaller byen «verdensteater og kulturreservat» - og sikkert er det at Roma har en særstilling i Vestens historie. Byen har alltid gjort krav på verdens oppmerksomhet gjennom å være et maktsentrum. Den som reiser til Roma kan føle suset fra 2000 år tilbake, da byen var sentrum for keiserriket, og noen hundre år senere sentrum for religion. Det er nettopp den merkelige spenningen mellom den gang og nå, som fascinerer oss.

Norske kunstnere i Roma
Det er særlig kunstens veier som fører til Rom. Hvor reiste norske forfattere, malere og skulptører på 1800-tallet, da nasjonsbyggingen var på det mest intense i gamlelandet? Jo, de stakk av til Roma. Bjørnson, Ibsen, Undset og Thaulow dro på dannelsesreise til den evige stad. Og de var ikke kun et par fattige uker for å la seg inspirere av gamle murvegger og grå søylestumper. Nei, de ble værende i mange måneder, og enkelte tilbrakte vinteren i Roma gjentatte år. For Sigrid Undset var Roma en åpenbaring, og hun skrev romanen Jenny under et opphold i Roma.

En kulturhistorisk reise
Trond Berg Eriksen tar leseren med på en kulturhistorisk reise gjennom Romas 2000 år lange historie, fra antikkens keiser Augustus til andre verdenskrigs Mussolini. Han gjør avstikkere både til de norske kunstnerne som oppsøkte byen på 1800-tallet og til Voksmuseet som er i kategorien lett underholdning for den som får for mye av verdenskunsten og dannelse! Roma er spekket med monumentale byggverk. Et must for Roma-farere er for eksempel Pantheon som ble reist av keiser Hadrian rundt år 120 e.Kr. og som skulle være et tempel for alle guder. Hadrian ville samle kraften ikke bare fra de romerske guder, men fra alle guder i hele keiserriket. Et av de merkeligste byggverkene er en bortgjemt renessansekirke bak Piazza Navona, som med sin spesielle arkitektur er verdt et besøk. På gateveggen her hang det i 1480 et madonnabilde. Noen kastet stein på bildet så det knuste, og bildet begynte å gråte … Hendelsen ble betegnet som et mirakel, og S. Maria Della Pace ble reist på dette stedet.

Allsidige, store menn
Les om Rafael og Michelangelo - sistnevnte som i tillegg til å være den fremste innenfor skulptur, arkitektur, poesi og maleri, også blir beskrevet som en snobb, opptatt av at han stammet fra grevene av Canossa. Mens Rafael var en kvinnebedårer som elsket store selskaper, viste Michelangelo ingen interesse for verken kvinner eller menn og giftet seg aldri. Han mente at «kunsten var en tilstrekkelig krevende samboer». Peterskirken har, naturlig nok, hatt mange arkitekter, og Michelangelo ble sjef arkitekt for Peterskirken i 1547, ikke uten protester og surmuling fra samtidige arkitekter som mente han tusket i deres fag. Michelangelo tegnet kuppelen, men døde før den ble fullført. Alle som kommer til Roma må selvfølgelig besøke dette fantastiske byggverket!

Med Trond Berg Eriksens bok om Roma kan du lese historien og anekdotene ut av byen mens skoene klikker mot tusen år gammel brostein. Roma - verdensteater og kulturreservat er en annerledes reisebok, og en strålende inngang til Romas sjel.

Fakta

Utdrag