Meny

Den urolige mannen

; Kari Bolstad (Oversetter)

Han er tilbake. Ystads eneste verdensberømthet, den overvektige, trette grubleren Kurt Wallander er på jobb igjen. Og godt er det! Les mer
Vår pris
199,-
Spar
180,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Vår pris: 199,-
Spar: 180,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 10 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Pernille Rygg

Det er litt som å se igjen en gammel venn - livet har gått videre, noen ting har forandret seg, men heldigvis er mannen stort sett seg selv lik. Tung. Plaget. Pessimistisk. Men pliktoppfyllende og stedig som en blodhund. Denne gangen handler det om en mystisk forsvinning. Eller snarere to. Pensjonert kommandørkaptein Håkan von Enke forsvinner sporløst fra sin morgenpromenade og dukker ikke opp igjen. Noen uker etter forsvinner også hans kone Louise. Har de rømt? Er de drept? Bortført? Det er egentlig en sak for Stockholmspolitiet og slett ikke for skåningen Wallander.

Bortsett fra at paret von Enke er svigerforeldrene til hans datter Linda. Det er altså Wallanders splitternye barnebarn Klara som på denne måten har mistet to av besteforeldrene sine. Kommandørkapteinen har dessuten betrodd Wallander sin voldsomme besettelse av den svenske marinens mest ydmykende historie: de mange ubåtkrenkningene på åttitallet.

Stort spill, små brikker
Så når Louise von Enke blir funnet drept og med hemmelighetstemplete papirer i vesken, blir Wallander mer enn en hjelpsom provinskollega og går i gang med en parallell etterforskning som fører ham inn i de virkelige store sårene i den svenske etterkrigshitorien: Wennerström-affæren, ubåtskandalene, Palme-hatet. Nøytraliteten og den kalde krigen. Vel er det fortid alt sammen, men etterretningsorganisasjoner har det med å overleve de regimene de tjener. Det har ikke blitt færre, men snarere flere spioner etter Sovjetunionens fall.

Alle skjuler noe
Også privat har paret von Enke skjult dype og smertefulle hemmeligheter, på et sykehjem for sterkt funskjonshemmete finner Wallander deres aldri anerkjente datter, urørlig i en seng gjennom førti års liv og lidelse. Så hvem besøker von Enkes tomme Stockholmsleilighet? Hvem sniker seg for den del inn i Kurt Wallanders nye hus natterstid?

Store linjer, små detaljer
Som så mange av Henning Mankells kriminalromaner kaster fortiden lange skygger og skaper forvirrende og forvridde reflekser i nåtiden. Denne gangen gjelder det ikke bare for ofre og forbrytere, Den urolige mannen er også i høy grad en roman om Kurt Wallanders egen historie. Med et nytt barnebarn og en skrantende helse gjør Kurt på mange vis opp status over sitt liv - forholdet til den fordrukne ekskona, kjærligheten til latviske Baiba. Han har fått hund. Han likner stadig mer på sin far tiurmaleren, sier datteren Linda.

Den store, samfunnsmessige historien. Og den lille, private og personlige. Alltid bundet sammen på tett og ofte sjokkerende vis i Mankells lange krønike om Kurt Wallander. Rett nok er rollen som spionjeger ny for den røslige skåningen, men han går til verket med velkjent stil: tung, iherdig, aldri hvilende jobbing med detaljer. Og et og annet intuitivt lynnedslag.

Avskjed med Wallander?
Henning Mankell samler trådene i dette som i alle fall rent kronologisk blir Kurt Wallanders siste sak. Noe endelig teppefall behøver det likevel ikke nødvendigvis bli, Mankell har prøvd å sette punktum for serien før. Uansett kan alle venner av Kurt Wallander - og det er som kjent og med god grunn millioner av dem world wide - glede seg til et nytt møte med svensk politis mest hederlige etterforsker. Stadig svett. Stadig utmattet. Stadig dystert grublende. Og aldri villig til å gi seg. I en foranderlig verden er det enkelte ting som heldigvis ikke endrer seg.

Fakta

Portrett av Walander