Meny
 

Skynd deg å elske

; Jan Henry T. Olsen ; Heidi Pettersen ; Jan Henry T. Olsen (Omtalt) ; Laila Lanes (Omtalt)

Jan Henry T. Olsen har Alzheimer. Hans kone Laila Lanes har skrevet om den vanskelige tiden før diagnosen, og om hvordan livet arter seg når den man elsker sakte forsvinner. Les mer
Vår pris
297,-
Spar
42,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 297,-
Spar: 42,-

Veil. pris: 339,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Laila Lanes og tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen valgte å være åpne om sykdommen som snek seg inn i deres lykkelige samliv. Som femtiåring fikk Jan Henry diagnosen Alzheimer, en sykdom som vanligvis rammer eldre mennesker. Hvordan takler man at ens kjære forandrer personlighet og gradvis forsvinner?

Bare litt distré?
Det er vanskelig å forstå at ens nærmeste er i ferd med å utvikle demens, og spesielt når vedkommende kun er femti år. Laila syntes nok at Jan Henry var irriterende distré og glemsom, at han skrev rotete dokumenter i jobbsammenheng. Hun tenkte «Hvordan kan denne mannen ha vært fiskeriminister hvis han var så dårlig til å skrive dokumenter og søknader?» Hun slo seg imidlertid til ro med at stressede personer stadig roter bort mobilen, at de ikke alltid oppfatter beskjeder eller lett glemmer at ektefellen er ute på reise ... Det var da han fikk en jobb i et forsikringsselskap som rådgiver overfor kommunene, at hun og arbeidsgiveren skjønte at noe alvorlig måtte være galt. Jan Henry greide ikke de enkleste oppgaver i jobbsammenheng, og ble innkalt til undersøkelse på nevrologisk avdeling.

Diagnosen
Jan Henrys problemer ble tatt på alvor, men legene hadde vanskelig for å stille presis diagnose med en gang. De ga temmelig ulne svar på spørsmål om hva som kunne være galt, men de var ganske sikre på at det dreide seg om en demenstilstand. Det går opp for Laila og Jan Henry at de ikke skal reise rundt og oppleve verden sammen, eller at de ikke kommer til å bli gamle sammen. Det var et sjokk. Jan Henry ble sykmeldt, men ivret etter å komme i jobb igjen. Men hva slags jobb kunne han fungere i? De fleste jobber var uaktuelle, men det var ikke så lett å forstå for Jan Henry. Hjemme er det heller ikke så mye han får gjort, og Laila må venne seg til tanken på at han ikke kan hjelpe til som før, at hun må passe på ham mesteparten av tiden og hjelpe ham. At han blir sint når han føler at han ikke strekker til. At han en dag kanskje ikke vil kjenne henne igjen.

En folkesykdom
Så mange som 10 000 rammes av demens hvert år. De fleste er over 65 år, men det finnes tilfeller av folk i førtiårene som rammes. Den som rammes oppfordres, sammen med pårørende, å fortsette et aktivt liv, samt å være åpen. Laila og Jan Henry har valgt å være åpne om sykdommen: «Vi må tørre å snakke om det,» skriver Laila i boka. Avgjørelsen var grundig gjennomtenkt. Ryktene begynte å gå, og de mente det beste alternativet på sikt var å fortelle omverden om tilstanden, oppfordre folk til fortsatt å ta kontakt med Jan Henry, til å være raus mot ham. Ekteparet har kun fått positive reaksjoner på at de sto fram og fortalte om en så tabubelagt sykdom som Alzheimer. Det har vært en riktig avgjørelse, og mange har tatt kontakt og fortalt om lignende historier. Laila Lanes har skrevet historien om et liv som viste seg å by på noe helt annet enn hun hadde forventet. Skynd deg å elske er en bok som forteller hvor viktig det er å elske mens man kan, før det er for sent.

Ingen kan være uberørt av den klokskap disse to menneskene møter sin skjebne med. Som leser blir jeg en kikker inn i en kjærlighetshistorie så sterk og varm, at jeg sjelden har sett en boktittel som er mer beskrivende for innholdet.
Anne Hafstad, Aftenposten

Fakta

Utdrag