Meny
 

Kollektivt selvmord

; Tor Tveite (Oversetter)

100 selvmordskandidater på vei til Nordkapp i buss. Målet er å kjøre rett ut i Nordishavet, men vennskapsbånd knyttes og kjærlighet oppstår - snart er ikke kandidatene så lystne på å forlate livet likevel. Les mer
Vår pris
199,-
Spar
28,-

Veil. pris: 227,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Bok
Bok
Vår pris: 199,-
Spar: 28,-

Veil. pris: 227,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Knut Gørvell, redaktør

  • Morsom og satirisk
  • Boka som halverte selvmordstallene i Finland
  • Kultbok som elskes av stadig flere

Svært få av dem som har lest denne romanen, er kommet uberørt fra det. Kollektivt selvmord har mildest talt et meget underlig utgangspunkt. Den deprimerte direktøren Rellonen går konkurs for fjerde gang og har fått mer enn nok av livet. Derfor vil han gjøre det hele slutt - kort og effektivt ved å skyte seg i en låve. Men låven er ikke tom. Der er oberst Kemppainen allerede i ferd med å feste repet til en bjelke. To finner som forsøker å begå selvmord samtidig er definitivt minst en for mye, resonnerer de, og blir i stedet sittende ved den konkursrammede direktørens sommerhus og drikke alkohol. Den seneste konkursen var akkurat den som fikk begeret til å renne over for Rellonen, mens sorgen over at kona døde av kreft for tre år siden var det som drev oberst Kemppainen til selvmordets rand.

En god idé
De to deprimerte mennene bestemmer seg altså for å utsette handlingen og på vanlig fi nsk manér går de i badstue, selvsagt med masse sprit. Dermed får de en god idé. De vil samle alle Finlands selvmordskandidater til et stort seminar. Rellonen og Kemppainen beslutter seg for å annonsere i avisen. Og interessen fra allmennheten, eller i det minste fra de som ikke frykter døden, er større enn forventet. De får arrangert et svært vellykket selvmords-seminar. Etter seminaret bestem mer en gruppe aktivister seg for å begå kollektivt selvmord. Dermed starter en vanvittig reise i en luksusbuss mot "dødsriket". Og hva er mer naturlig enn å kjøre inn i evigheten med en buss utfor Nordkapp-platået?

En av Nordens mest leste forfatter
Som du skjønner er dette ingen vanlig roman. Den høres kanskje ut som et finsk fjernsynsteater, men jeg kan love deg en herlig og morsom reise fylt med empati og varme. Boka vekket en enorm oppsikt og debatt i Finland da den kom ut i 1990. Nettopp fordi den tok opp et så alvorlig og tabubelagt tema på en helt ny måte, fikk den også en betydning helt utenom det vanlige. Flere finske psykiatere hevder at den forandret det finske folks forhold til selvmord, og at selvmordstallene sank til det halve. Arto Paasilinna har mange lesere fra ulike grupper, unge, gamle, menn og kvinner - alle ler de av hans burleske fortellinger. Og Paasilinna er en forfatter du vanskelig kan la være å lese mer av når du først får begynt, og den aller beste starten på leseopplevelsene er Kollektivt selvmord.

"Få kan skrive så gøyalt om alvorlige ting som finske Arto Paasilinna"
Anne-Lise Johmsen, Fredriksstad Blad

"Ein må være svært tung til sinns for ikkje å la seg more av den finske forfattaren Arto Paasilinnas burleske sjølvmordskandidatar"
Marta Norheim, NRK

ANMELDELSER:

Terningkast 5 VG

FAKTA
Utgitt:
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252573503
Nr: 9011358
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger